BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'3 günde düşer' denilen Kiev tam bir yıldır dayanıyor----

'3 günde düşer' denilen Kiev tam bir yıldır dayanıyor

'3 günde düşer' denilen Kiev tam bir yıldır dayanıyor
24 Şubat 2023 - 18:45 www.finansgundem.com

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaş başlatmasının ardından tam bir yıl geçti. Geçtiğimiz yıl 24 Şubat'ta başlayan savaş hakkında uzmanlar Kiev'in günler içerisinde düşeceğini söylüyordu ancak Kiev tam bir yıldır dayanıyor...

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı yasa dışı olarak ilhak etmesinin ardından 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya savaş açmasının üzerinden tam bir yıl geçti.

Rusya, askerlerini Ukrayna'ya soktuktan sonra birçok uzman, Kiev'in günler içinde düşeceğine inanıyordu. Bu tahminlere rağmen özellikle Batı'nın silah desteğiyle Ukrayna, 365 gündür Rus işgaline direniyor. 

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Oleksiy Hromov, Rusya'nın savaşın geride kalan bir yılında Ukrayna'daki hedeflere yaklaşık 5 bin füze attığını, 3 bin 500 kadar hava ve bin 100 kadar da dron saldırısı düzenlediğini ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski savaşın yıl dönümünde yaptığı konuşmada 24 Şubat 2022'yi anarak, "Hayatımızın en zor günü. Modern tarihimizin en zor günü. Sabah erken saatte uyandık ve bir daha uyumadık" dedi. Zelenski, ayrıca 2023'ün Ukrayna için zaferin yılı olacağını söyledi. 

Savaşın başlangıcına giden aylarda Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığınağı yapması, tüm dünyayı alarma geçirmişti. 24 Şubat 2022 sabahı Rusya, Ukrayna'nın 16 şehrini füzeyle vurup ardından ülkeye asker sokmaya başlamıştı.

Türkiye'nin kolaylaştırıcı rolü 

Türkiye, Rusya'nın Ukrayna topraklarından çekilmesi gerektiği ve bir savaşa karşı olduğu görüşünü işgalin ilk gününden itibaren dile getirirken, Kiev'le de Moskova'yla da iletişim kanallarını açık tutarak 'kolaylaştırıcı ülke' rolü üstlendi. Türkiye bu doğrultuda sadece Birleşmiş Milletler tarafından alınan yaptırım kararlarına uyacağını bildirerek, ABD ve AB önderliğinde alınan Batı bloku yaptırımlarına katılmadı. Bu karar, zaman zaman Batı başkentlerinde Türkiye üzerinden Rusya'ya yönelik yaptırımların delineceği endişesine neden oldu. ABD'den yetkililer, bu doğrultuda Türkiye'yle temaslarda bulundu ve yaptırımların delinmesi durumunda Türk şirketlerinin de yaptırıma maruz kalabileceğini vurguladı. 

Savaşın başlamasından sonra Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez 10 Mart 2022'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde Antalya'da bir araya geldi. 

29 Mart’ta Ukrayna ve Rusya heyetleri, İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Daha sonra Rus kuvvetleri Kiev yakınlarındaki Buça'dan çekildi ve sokaklarda cesetler ile toplu mezarlar oldu. Ukrayna'nın Rusya'nın "savaş suçu" işlediğini söylemesinin ardından Türkiye ve Belarus'ta yapılan müzakereler durdu. 

Savaşın ilk 6 ayının en önemli gündemlerinden biri Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahıldı. Bu tahılın dünyaya dağıtılmaması durumunda özellikle yoksul ülkelerde büyük açlık yaşanacağı konusunda uzmanlar hemfikirdi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde 22 Temmuz’da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalandı.

Öte yandan Türkiye, iki ülke arasında yapılan esir değişiminde de aracı rol oynadı. 

Ukrayna'nın Baykar'dan aldığı SİHA'lar da, savaşta öne çıkan silahlardan oldu. Ukraynalılar tarafından yazılan 'Bayraktar' şarkısı gündem oldu, Bayraktar SİHA'lar ile ilgili dünya basınında birçok makale yayımlandı.

ABD'den Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık yardım

 

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna, Transdinyester’i işgale hazırlanıyor

 

BM'den Rusya'ya Ukrayna'dan 'koşulsuz, şartsız' çekilme çağrısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)