BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlak2B'de vatandaş yine mutsuz----

2B'de vatandaş yine mutsuz

2B'de vatandaş yine mutsuz
05 Şubat 2013 - 07:20 www.finansgundem.com

2B arsalarının hak sahiplerine yüzde 20 indirimli satışını öngören düzenleme vatandaşı memnun etmedi

2B arazilerinin satışı ile ilgili sıkıntı devam ediyor. Devletin yüzde 20 indirim yapmasını da beğenmeyen halk neredeyse bedavaya oturdukları yerin tapusunu istiyor. Milliyet'in haberine göre,
2B arazilerinin satışında yeterli talep gelmeyince yüzde 20 indirim yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı ve Resmi Gazete’de yayımlanan indirim kararına göre, satılacak arazilerin 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50’si, fazlası için de rayiç bedelin yüzde 70’i üzerinden hesaplama yapılacak.
2B’deki indirim kararından sonra İstanbul’da 2B alanlarının sıkça bulunduğu Göktürk’teki vatandaşlarla görüştük. Yeterli sayıya ulaşılmadığı için başvuru süresinin uzatıldığı 2B’de, vatandaşların birçoğu satın alma hakkını kaybetmemek için başvuru bedelini yatırmış olsa da rayiç bedellerin belirlenmemesi nedeniyle bekleyişini sürdürüyor.
Rayiçler hâlâ belli değil
Yapılan son indirime rağmen rayiç bedelin çok yüksek olması durumunda arsa fiyatlarını ödeyemeyeceklerini söyleyen vatandaşlar, yerlerini yurtlarını terk etmeye zorlandıklarını ifade ediyor. Gidecek başka yerleri olmadığını dile getiren vatandaşlar, inşaatçıların da kendilerine yeterli hakkı tanımayacaklarını düşünüyor.
Birçok 2B arazisinde birden fazla tapu hissesinin de bulunması nedeniyle vatandaşlar, kat karşılığı anlaşma yapılsa bile dairelerin kime verileceğinin belirli olmadığını söylüyor. Vatandaşın genel kanısı ise bu bölgelerin elitleştirilmeye çalışılması yönünde birleşiyor.
“Bizi buradan göndermek istiyorlar” diyen vatandaşlar, gidecek başka yerleri olmadığı için bir an önce rayiç bedellerin açıklanmasını ve son çare olarak da inşaatçılarla yapılacak anlaşmayı bekliyor.
İnşaatçılar da beklemede
Büyüklü küçüklü inşaat firmaları da çoktan 2B hak sahibi vatandaşların evini ziyaret etmeye başlamış. Ancak henüz rayiçler açıklanmadığı için inşaatçılar teklif vermekte zorlanıyor. Arazilerin imara açılmasıyla birlikte koşulların netleşmesini bekleyen müteahhitlerin kat karşılığı olarak anlaşma yoluna gitmesi bekleniyor.
2B arsaları yoksul vatandaşların elinde
Bölgedeki emlakçılar da 2B arsası olan müşterilerinin bir an önce bu arsaları ellerinden çıkarmak istediklerini ancak yüksek fiyatlar üzerinden satış yapamadıkları için arsaların ellerinde kalabileceğini söylüyor. 2B arazisi olan halkın genelde yoksul vatandaşlardan oluştuğunu söyleyen emlaçıların çoğu, vatandaşın yüzde 20’lik peşin indiriminden de yararlanmasının söz konusu olmadığını ifade ediyor.
İndirim ne anlama geliyor?
* 380 metrekare 2B arazisi olan bir kişi, arazisi 400 metrekarenin altında olduğu için, rayiç bedelin yüzde 50’si oranında bedel ödeyerek arazinin tapusunu alacak.
* 500 metrekare 2B arazisi olan bir kişi, 400 metrekarelik bölümü için rayiç bedelin yüzde 50’sini, kalan 100 metrekarelik bölüm içinse rayiç bedelin yüzde 70’ini ödeyerek arazinin tapusunu alacak.
* 400 ve 500 metrekarelik iki 2B arazisi olan kişi, arazinin biri için rayiç bedelin yüzde 50’siyle ödeme tercihini kullanacak, öbür arazi içinse rayicin yüzde 70’i kadar ödeme yaparak tapusunu alacak.
Rayiç bedeli ödemek bizim için oldukça zor
Bayram Ali Çelik / Emekli

“1992’de eşimin erkek kardeşiyle 350 metrekare arsayı almıştık. Tapulu arsa yerine burayı almıştık. Çünkü belediye buraya tapu verileceğini söylemişti. İki parsel var. Benim evim 160 metrekare. 1 ay önce başvurumuzu da yaptık. İki parsel için 4 bin lira verdik. Parsel başına 2 bin lira aldılar.
Konuşulan fiyatlara bakıldığında rayiç bedeli ödemek bizim için zor. Rayiç bedelin yüzde 50’sinin alınması iyi ama 300-500 milyar lira olursa nasıl öderiz?”
Biz rakama bakarız
GÜVEN ÖZ / Nakliyeci

“205 metrekare arsamız var. Yasa çıkınca hemen başvuru bedelini ödedik. Fiyatlar çok yüksek olursa ne yaparız bilmiyorum. Köyde evimiz de yok ki gidelim. Müteahhitlerle konuştuk. ‘Tapu çıksın, oturup konuşalım’ dediler. Onlar da bir şey söyleyemiyorlar.”
Fiyatlar çok yüksek
YETİŞ KANAL / Emlakçı

“2B alanları yeni yasayla birlikte imara açılacak. 1000 ile 3000 bin lira arasında fiyat konuşuluyor. Fakat bu fiyatlar çok yüksek. Kimse o fiyata satın alamaz. Yaşayanlar yoksul vatandaşlarımız. Bu gidişle vatandaş satmaya yönelir, köylü kalmaz burada.”
Başvurumuzu yaptık fiyatı bekliyoruz
CANAN SU / Gündelikçi

“230 metrekarelik yerimiz var. Zamanında babam cahillik yapıp tapulu yer yerine burayı almış. Tapu çıkacak demişler. 2 kat ev yaptık buraya. Babam üst katta ben alt katta oturuyorum. Yasa çıktı diye 2 bin lira başvuru bedelimizi ödedik. Şimdi bekliyoruz. Müteahhitler kat karşılığı yer verecek diyorlar ama binada hepimizin hissesi var. Biz 5 kardeşiz, bir de babam. Burada hepimizin hakkı var. Hangi birimize daire verecekler ki?”
2B'den 9.8 milyar TL satış bedeli bekliyoruz
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B kapsamında beklenen satış bedelinin 9,8 milyar TL olduğunu bildirdi. Şimşek, 31 Aralık 2012 itibarıyla 421 bin 738 adet başvuru yapıldığını, bunlardan 255 bin 985'inin başvuru bedeli yatırdığını açıkladı. Şimşek'in açıkladığı rakamlara göre, bugüne kadar 2B için başvuru yapanların yüzde 60,9'u başvuru bedelini yatırdı.
Rayiç bedel 27 milyar TL’yi buluyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B başvurularına ilişkin şunları kaydetti:
"2B kapsamında yapılan rayiç bedel belirleme çalışmaları sonucunda söz konusu taşınmazların rayiç bedeli yaklaşık 27 milyar TL'dir. Kanunda satış bedeli rayiç bedelin yüzde yetmişi olarak belirlendiğinden toplam satış bedeli 19 milyar TL'dir. Ancak; bazı hususlar dikkate alındığında beklenen satış bedeli 9,8 milyar TL'dir."
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)