BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem2.7 milyarlık cezanın gerekçesi haftaya açıklanıyor----

2.7 milyarlık cezanın gerekçesi haftaya açıklanıyor

2.7 milyarlık cezanın gerekçesi haftaya açıklanıyor
11 Ocak 2022 - 11:24 www.finansgundem.com

Rekabet Kurumu Başkanı Küle, zincir marketlere ilişkin gerekçeli karar önümüzdeki haftabaşı yayınlanacağını açıkladı.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, finansal teknolojilere dayalı alanda rekabetin korunmasının diğer mal ve hizmet piyasalarına göre daha zor bir alan olduğunu söyledi. Ödeme Hizmetlerinde Finansal Teknolojiler Paneli’nin açılış konuşmasını yapan Birol Küle, finans sektörü, özelde ise ödeme hizmetlerindeki teknolojik dönüşümün tüketiciler için ürün ve hizmet çeşitliliği sağladığını, pazara yeni oyuncuların girmesini sağladığını böylece rekabet ortamında yeni iş modellerinin ortaya çıktığını söyledi. Birol Küle, bu alanda rekabetin korunması için regülasyon kurumları ile rekabet otoritesinin yakın işbirliği gerektiğini vurgulayarak, “Dinamik bir alan olan finansal teknolojiler özelinde pazarlarda görülen rekabet sorunlarının tespiti ve çözümü, kimi durumlarda klasik pazarlarda ortaya çıkan rekabet sorunlarının tespiti ve çözümünden daha zor olabilmektedir. Bu alandaki rekabet sorunlarının klasik rekabet hukuku araçları ile aşılmasının ne denli mümkün olduğu hususu ise akademik camiada ve rekabet otoriteleri nezdinde yoğun tartışmalara konu olmaktadır” dedi.

Açılışta konuşan Merkezi Kayıt Kuruluşu Başkanı Ekrem Arıkan da konuşmasında, her türlü finansal hizmetin sayısallaştığını vurgulayarak, gerçekte bu dönüşümün mevcut yapıların form değiştirmesi olduğunu ve en nihayetinde işlemin güvenli bir veri transferi ve veri saklanması-korunmasına geldiğini belirtti. Blokzincir ve benzeri teknolojilerin dağıtık yapılar olmasına karşılık, Merkezi Kayıt Kuruluşu gibi kuruluşların merkezi bir nokta olmasa da regülasyon ve aracılık-saklama hizmeti açısından varlığının süreceğini kaydeden Arıkan, var olan kurumsal yapıların gelişmeyi ve rekabeti destekleyecek tavır içinde olması gerektiğini anlattı.

Rekabet Kurumu’ndan Fintek raporu

Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan Ödeme Hizmetlerindeki Finansal Teknolojilere Yönelik İnceleme Raporu panelde tanıtıldı. Raporda, finansal teknolojilerin (fintek) finans sektörü ve özelde ise ödeme hizmetlerinde yoğunlaşmış teknolojiler olduğu ve Türkiye’de bir ekosistem haline gelmeye başladığı kaydedildi. Bu alanın sadece düzenleyici kuruluşlar değil, rekabet otoritesinin de inisiyatif alması gereken bir görünüm sunduğu vurgulanan raporda, bu teknolojiler aracılığıyla yeni aktörlerin sektöre girdiği ve yerleşiklerin dışlayıcı tavırlar alabileceği, yeni girenlerin de yerleşikleri dışlayıcı yapılar geliştirebileceği belirtildi. Rekabetin korunmasında, yeni teknolojilerin tüketici haklarını korumak yanında, sektörde teknoloji avantajıyla hakim durumda olanın olumsuz eylemlerinin de önlenmesi gerektiği kaydedildi.

MKK Başkanı Arıkan: İstanbul Finans Merkezi tematik alana yoğunlaşmalı

MKK Başkanı Ekrem Arıkan, İstanbul Finans Merkezi’nin Türkiye’nin coğrafi konumu dikkate alındığında bölgesi için bir kavşak (hub) olma potansiyeline sahip olduğunu ve güçlü bir marka olabileceğini söyledi. Arıkan, İstanbul Finans Merkezinin, diğer Finans merkezleriyle konvansiyonel alanda rekabet etmek yerine, fintek odaklı tematik alanlar seçmesinin daha doğru olacağını belirterek, Türkiye’nin farklı ürünler geliştiren, bunları dünyaya açan bir yapı olarak konumlanabileceğini anlattı.

Zincir marketlere cezanın gerekçeli kararı yayımlanacak.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle gazetecilerin soruları üzerine, zincir marketlere verilen cezanın gerekçeli kararının 17 Ocak haftasında yayımlanacağını söyledi. Birol Küle soru üzerine, “Gerekçeli kararımız önümüzdeki hafta başı web sitemizden yayımlanmış olur. Zincir marketler ve bir tane tedarikçi olmak üzere toplam yaklaşık 2.7 milyar liralık bir idari para cezası vermiştik Rekabet Kurumu olarak. Bu karara gerekçe teşkil eden tüm delilleri, yapmış olduğumuz çalışmaları ve alınan karardaki delil niteliği taşıyan tüm yazışmaları, iletişimi, koordinasyonu gerekçeli kararda görebileceksiniz. Cezanın nedenini, tedarikçiler aracılığı ile zincir marketler arasındaki fiyat geçişlerini birlikte sağlamak olarak özetleyebiliriz” dedi.

Bakanlık duyurdu: Zincir marketlerde zorunlu oldu

 

Tüketiciler Rekabet Kurulunun ceza kestiği zincir marketlere dava açabilecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)