BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem2020’nin son FED toplantısının 4 önemli başlığı----

2020’nin son FED toplantısının 4 önemli başlığı

2020’nin son FED toplantısının 4 önemli başlığı
16 Aralık 2020 - 14:26 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası (FED) gelecek yıl için aşıyla toparlanan ekonomik görünüme karşı kötüye giden kısa vadeli tabloyu değerlendiriyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Federal Açık Piyasa Komitesi bu hafta ABD ekonomisinde önemli bir dönüm noktasında toplanıyor. 2021’e yönelik görünüm, korona virüs aşıları nedeniyle olumlu bir hal almış olsa da, kısa vadeli tablo parasal politika yapıcıların son toplantısından bu yana kötüye giden pandemi nedeniyle olumsuz. Bu ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell ve diğer yetkililer için zorlu bir durum yarattı. FED yetkilileri istikrarlı bir şekilde ekonomik toparlanmaya daha fazla parasal destek sunmaya hazır olduklarını söyledikler. Bu çabalar arasında gerekli olduğu takdirde varlık alımlarının miktarını arttırmak da yer alıyordu. Bunun zamanı geldi mi?

Zorluklarla dolu bir yılın ardından ve Joe Biden’ın ABD Başkanlığı’na gelmesinden önce gerçekleşen son FED toplantısında, dikkat çeken dört konu var.

Tahvil alımları

Pandeminin ilk aylarında, Haziran ayından bu yana FED her ay ABD hükümeti borçlarından 120 milyar dolarlık alım yapıyor. FED bu politikanın “gelecek aylarda” devam edeceğini açıkladı. 

Çarşamba günü, FED’in bu konuda büyük bir değişiklik yapması ve borç alımlarının süresini, ekonomik toparlanmadaki belirli ölçütlere göre düzenlemesi bekleniyor. Ancak bazı yatırımcılardan ve ekonomistlerden bunun daha fazlasının yapılması gerektiğine dair baskılar geldi. Yükselen Hazine tahvili getirileri ve yeni daha uzun dönemli borçların ihraç edilmesiyle, FED tahvil alımı programını daha uzun vadeli borçlara yöneltebilir.

Financial Times’ın haberine göre, FED bu değişikliği yapmayı ertelerse, bazıları borçlanma maliyetlerinin, ABD şirketleri için ekonomik toparlanmanın bocaladığı bir anda yükselebileceğinden korkuyor. Diğerleriyse, finansal koşulların bu değişiklikleri gereksiz kılacak kadar uygun olmaya devam ettiğini savunuyor. FED için daha ekstrem ancak daha düşük ihtimalli bir seçenek de, varlık alımlarının boyutunu arttırmak olacak.

Aşılar ve faiz arttırımı

FED’in Eylül ayındaki son tahmini, ABD ekonomisinin 2020 yılında %3,7 daralacağını ve gelecek yıl %4 büyüme yaşanacağını öne sürmüştü. Aynı zamanda 2021’in sonunda işsizlik oranının %5,5’e düşmesi bekleniyordu. Yetkililer bugün yeni tahminlerini açıklayacak ve beklentiler aşı cephesinden gelen olumlu haberler, ekonominin geleceğiyle ilgili daha ılımlı bir tablo ortaya çıkaracağı yönünde. Ancak önümüzdeki yılın ilk çeyreği muhtemelen beklentilerden daha zorlu geçecek zira pandemi kötüye gidiyor ve istihdam piyasasından gelen bazı işaretler son dönemlerde sert bir zayıflama gösterdi. 

Eğer FED gelecek yıl somut bir makroekonomik gelişme görürse, bu yetkililerin Eylül ayında yaptığı açıklamalardan daha erken bir tarihte faiz arttırımı öngörmesine neden olabilir. Eylül ayında yapılan açıklamada, Faiz oranlarının en azından 2023 sonuna kadar düşük kalacağı söylenmişti.

Bu durum Powell için iletişim açısından zorlu olabilir. Zira Powell uzun zamandır oldukça yatıştırıcı bir tavır izliyor ve görünümün aşağı yönlü risklerinin altını çizerek, FED’in krizin sonunun geldiği ve sıkılaştırma hazırlıkları içinde olduğu izlenimini yaratmamaya çalışıyordu.

Kriz kredisi imkanlarını canlandırma

Bu haftanın toplantısı, FED ve ABD Hazine Bakanlığı arasında, bu yıl açıklanan acil durum kredi imkanlarının kaderi konusunda yaşanan bir anlaşmazlığın ardından ilk olacak. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, FED’e ay sonunda süresi dolacak olan benzer beş programdan kullanılmamış fonları geri verme çağrısında bulundu. Bunlar arasında kurumsal borçların satın alımı için oluşturulmuş iki program, küçük ve orta ölçekli şirketleri desteklemek için beş program ve eyalet ve yerel yönetimlere kredi veren bir program yer alıyordu.

Powell tekrarla bu kredi imkanlarının sürdürülmesi gerektiği konusundaki tercihinin sinyallerini verdi.

Özellikle de korona virüs vaka sayıları artarken ve hükümetler yeniden karantina kararları alırken, ekonomik aktivitenin düşüşüne karşı bu kredi imkanlarının gerekli olduğu savunuluyor. Yatırımcılar bu imkanların önümüzdeki yılın erken dönemlerinde, Mnuchin görevini FED Eski Başkanı Janet Yellen’a devrederken yeniden sağlanmasını bekliyor.

Powell’ın konuşmasında, bu konudaki tüm sinyaller yakından izlenecek.

Hükümete teşvik paketi çağrısı

Powell muhtemelen, ABD Kongresi’ndeki siyasilere daha fazla ekonomik teşvike ihtiyaç olduğu konusunda dil dökmekten yoruldu. Özellikle de Powell’ın çabalarının şimdiye kadar boşa çıkmış olması dikkat çekiyor. 

Ancak bu haftanın toplantısı, Powell’ın, ekonomik toparlanmadaki her geçen gün artan boşlukları neden yalnızca hükümet harcamalarının doldurabileceğini anlatması için iyi bir fırsat olacak. Bu teşviklerin arasında, küçük işletmelere, eyaletlere ve yerel yönetimlere ve işsizlere yardımlar yer alıyor.

Powell’dan, son dönemde kongrede iki partinin de onayını alan 748 milyar dolar ve 908 milyar dolar değerindeki bir teşvik önerisi üzerinde siyasilere mutabakata varma çağrısı ve baskısı bekleniyor. Ancak FED Başkanı için bir başka soru, ekonominin Biden’ın söylediği gibi, yeni yılda daha fazlasına ihtiyaç duyup duymayacağı.

2020'de korona virüs piyasaları coşturdu

 

Buffett’ın ikinci adamından balon uyarısı

 

Erdoğan'dan ABD'ye yaptırım tepkisi!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)