BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa2018’de kur hareketleri----

2018’de kur hareketleri

2018’de kur hareketleri
03 Nisan 2018 - 15:29 www.finansgundem.com

Yılın ilk çeyreği tamamlanırken kurlarda oynaklık arttı. İbre, kurların yükselişinden yana olsa da marjı sınırlı olabilir

Yılın İlk çeyreği tamamlandığında kurda yaşanan dalgalanmalar arttı. Sokaktaki vatandaştan finans piyasasının profesyonellerine kadar herkes kurdaki hareketliliği izliyor. Her yukarı hareketinde döviz açığı olanların yüreğini ağzına getiren kur hareketleri, yılın ikinci çeyreğinin başında yeniden gündeme geldi.

Gelişmelere baktığımızda Mart’ın ikinci haftasında Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi ile birlikte hisse senetlerinde satış baskısı yükselirken kurda yukarı doğru ivme gözlendi. Öte yandan FED’in uzun süredir faiz artırmasının beklendiği 21 Mart toplantısında federal fonlama oranı beklendiği gibi yüzde 1,50’den yüzde 1,75 seviyesine çıktı. Fiyatların tamamen içinde olan bu aksiyondan ziyade geleceğe dönük faiz beklentileri önemliydi. Politika yapıcıların Faiz sürecine ilişkin tahminlerini gösteren noktasal grafiğe göre yetkililer, 2018 yılında üç kez faiz artırımına gidilmesini bekliyor. Diğer yandan yurtiçinde yerleşik kişilerin bankalardaki döviz mevduatı 169 milyar TL oldu. Yurtiçi yerleşik yatırımcıların bankalardaki döviz mevduatı zirve seviyelerde bulunuyor.

Piyasa öngörülerine baktığımızda kurda hareketlenme yaşanınca faiz artırımı konusunda beklentiler de arttı. Oysaki Dr. Yaşar Erdinç, dalgalanmaların marjlarına dikkat çekerek faiz artırımı konusunda bir hareket beklemediğini dile getiriyor. Erdinç “ Merkez Bankasının faiz artırımları, dolardaki volatilite belirli bir seviyeyi geçtikten sonra olmuştur. Genellikle bir hafta içinde yüzde 8-10’luk hareketler oluştuğunda Merkez Bankası’ndan faiz veya diğer müdahaleler gelmektedir” diyor. Dolar kurunun yılbaşından bu yana haftalık hareket marjı ortalama yüzde 1,34 oldu. Dolar/TL’nin yıllık hareket marjlarını incelediğimizde ise son 10 yılda yıllık yüzde 25lik bir marj içerisinde hareket ettiğini görüyoruz. FED faiz artış beklentileri ve jeopolitik riskler gündemde oldukça güvenli liman olarak görülen para birimlerine ilgi devam edecektir. 2018 yılı dolar/ TL tahminlerinde ise kuramların yıl ortalaması dolar kura beklentisi 4,05, yıl sonu hedefi 4,20 seviyesinde bulunuyor. Deutsche Bank Türk Lirasında volatil seyrin yıl boyunca sürmesini bekliyor. Yatırım eğilimlerine bakıldığında ise piyasa profesyonelleri için dolar bir yatırım aracı değil. Ancak bireysel yatırımcılar paralarını enflasyon karşısında korumak istedikleri ve dolar kurandaki değer artışının enflasyondaki artışa paralel bir seyir izlediğini düşündükleri için dolar kurandaki pozisyonlarım bozmaya yanaşmıyor. Risk primindeki artış eğilimi de kura yönelimi artıran bir başka neden. Türkiye’nin kredi risk primi 21 Mart itibari ile 192 seviyesinde. Risk priminin 200’ün üzerine çıkması ve kalıcı bir seyir göstermesi kurda hareket marjlarının açılmasına ve oynaklığın artmasına neden olabilir. Tüm bu sebeplerden ötürü temkinli hareket etmekte fayda var. (ZEYNEP AKTAŞ/FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)