BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa20 yaşında devlere kafa tutuyor----

20 yaşında devlere kafa tutuyor

20 yaşında devlere kafa tutuyor
06 Ocak 2014 - 11:21 www.finansgundem.com

Henüz daha 20 yaşında ama İngiliz sermayesinin Afrika yatırımları için ayırdığı 700 milyon doları yönetiyor...

İngiliz girişim sermayesi (private equity) şirketi Duet, Afrika operasyonlarını 20 yaşında bir Türk gencine emanet etti. 4.5 milyar dolarlık bir varlığı yöneten Duet’nin Afrika’daki yatırımlarına yön veren Alp Sevimlisoy, üniversitede okumaya devam etmesine rağmen milyonlarca dolarlık yatırım kararlarının altına imzasını atıyor.
Finans dünyasının dahi çocuğu olarak görülen Alp Sevimlisoy, Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz’ın da mezun olduğu ünlü finans okullarından Cass Business School’dan gelecek yıl mezun olacak. Sevimlisoy, birçok büyük yatırım kuruluşundan iş teklifi almasına rağmen tercihini Duet’den yana kullanmış. “Üniversite birinci sınıftayken Amerikan-Türk ilişkilerinin Washington ve New York’taki toplantılarına davet edildim” diyen Sevimlisoy, sermaye piyasalarından ziyade reel sektöre yatırım yapmanın kendisini daha çok heyecanlandırdığının altını çizdi.


YEME-İÇME CAZİP

Duet olarak Afrika kıtasının büyümesine inandıklarını ve bu bölge için 600-700 milyon dolarlık bir fon ayırdıklarını belirten Sevimlisoy, “Nijerya, Etiyopya, Mozambik, Tanzanya, Gana, Mısır ve Güney Sudan hedef pazarlarımız olarak öne çıkıyor. Bu ülkelerde gelecek vaadeden, büyüme potansiyeli yüksek şirketlere yatırım yapıyoruz. Yatırım yaptığımız şirketleri sektörün önde gelen oyuncularından biri haline getirme hedefiyle yola çıkıyoruz” dedi. Alp Sevimlisoy, Afrika’da özellikle yeme-içme ve enerji sektörünün yatırım için cazip olduğunu ve yatırımları bu alanlarda yoğunlaştırdıklarının vurguladı. Afrika’da halkın harcamalarının yüzde 56’sını yeme-içme sektörünün oluşturduğuna dikkat çeken Sevimlisoy, yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“2012’de Etiyopya’da 90 milyon dolara bira fabrikasına yatırım yaptık. En popüler 3 bira markasından biri olan Dashen’deki yatırımları büyütmek için yeni bir üretim tesisini daha devreye alacağız. Yıllık ortalama yüzde 10 büyüme potansiyeli olan Etiyopya’daki bira sektöründe en büyük rakibimiz Heineken. Aldığımız şirkette sadece hissedar olmuyoruz, önemli yatırımlarla sektörün lideri yapmaya uğraşıyoruz.”
Sevimlisoy, Gana’da da bir başka dünya devi Heinz’ın tahtına göz koymuş durumda. Gana’da her öğünde ketçap tüketildiğini ifade eden Sevimlisoy, Gana’nın yerel ketçabını üretmek için kolları sıvadıklarını vurguladı. Sevimlisoy, “Gana’da ketçap tüketimi yüksek. Yerel ketçap üretmek için domates püresi fabrikası kuracağız. Avantajımız düşük fiyat olacak. Yatırımın Şubat ayı gibi tamamlanmasını bekliyoruz. Biz bu yatırımları bir private equity şirketi olarak yapıyoruz. Yani zamanı geldiğinde bu şirketleri satacağız. Ancak bu yatırımlardan çıkış doğru fiyatın oluştuğu zaman gerçekleşecek” dedi.


2014 ŞİRKET SATIN ALMALARI İÇİN YENİ FIRSATLAR YARATIR

Alp Sevimlisoy, 2014 yılının tüm dünya ekonomileri için zorlu bir yıl olacağını düşünüyor. Birleşme ve satın almalarda yılın ilk döneminde bir miktar duraklama olabileceğinin altını çizen Sevimlisoy, “Türkiye de bu trendden etkilenecektir. Ancak piyasalardaki çalkantı yeni yatırım fırsatlarını da beraberinde getirecek. Örneğin Mısır’da yaşanan darbeden sonra şirket fiyatları oldukça geriledi. Biz Mısır’ın geleceğine inanıyoruz. Darbe öncesinde 30 milyon dolara alabildiğiniz bir çimento fabrikası şimdi 10-11 milyon dolar. Mısır’da lojistik, inşaat ve otel yatırımları gelecek vaat ediyor” dedi.


BİR TÜRK BANKASIYLA AFRİKA’DA ORTAKLIK YAPABİLİRİZ

Türkiye’deki dev şirketlerle 10 gündür Afrika’ya yapacakları yatırımları yönlendirmek ve teşvikleri anlatmak üzere görüşmeler yaptığını belirten Alp Sevimlisoy, Afrika’daki potansiyeli her fırsatta Türk şirketlere aktardığını ifade etti. Sevimlisoy, “Afrika, finans sektörü için de fırsatlar sunuyor. Şu an Türkiye’deki bir banka ile Afrika’da ortak yatırım yapmak için görüşmeler yapıyoruz. Eğer görüşmeler olumlu sonuçlanırsa Afrika’da önemli bir yatırıma daha imza atmış olacağız. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de de yatırımlar yapabiliriz” dedi.

Geleceğin başbakanı olmak istiyorum

London City Cass Üniversitesi’ndeki ilk gününde rektörün kendisini diğer öğrencilere “geleceğin başbakanı” olarak tanıttığını anlatan Alp Sevimlisoy, “Mimar olan babamla yaptığı yalıları geziyordum. Babam bana, yalıların eski ve yeni sahiplerini, tarihçelerini anlatırdı. Yalısını yaparken Erdal İnönü’den tarih dersleri almaya başladım. Daha sonra babamın birçok siyasetçinin evlerini yapmasıyla hayatıma politika da girmeye başladı. Geçen yıl Türkiye’deki bazı üst düzey bankacılar, işadamları ve politikacıların kurduğu geleceğin yöneticileri konulu konferanslara davet edildim. Bu yıl üçüncü defa bu toplantılara katılıyorum. Türkiye ile ilgili üst derecede finansal politik yönetimlerde görev almaya hatta başbakanlığa doğru kendimi hazırlamaya çalışıyorum” diye konuştu.
(Ufuk Korcan/Gazetevatan)
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • selın08 Ocak 2014 13:11

    Cok guzel, Turk genclerinin basarılarıyla gurur duyuyorum, umarım daha da buyuk yerlere gelir genclerimiz avrupada ve dunyada

  • Ahmet Arandi06 Ocak 2014 23:09

    Hem 20 yasinda hemde bu fikirler. Helal olsun. Turkiyede degerini bilmezler sen en iyisi Ingilterede kal. Birbirimizi cekemiyoruz, 20 yasindaki basarili bir delikanliyi hic cekemezler buralarda.

  • Kenan komutan06 Ocak 2014 11:43

    Zaten afrika kıtası yeni yatırımlar için çok cazip, halk zenginleşiyor,Etiyopya da birde şarap fabrikası açarsanız, şahane olur.. Tek sıkıntı afrika ülkelerinde yönetim arada el değiştirir, halk ayaklanmaları filan çıkar, o zaman sende bi van münüt dersin..