BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem20 bin Suriyeli KOBİ’miz oldu----

20 bin Suriyeli KOBİ’miz oldu

20 bin Suriyeli KOBİ’miz oldu
24 Mart 2021 - 08:45 www.finansgundem.com

İç savaş nedeniyle topraklarını terk ederek sığınmacı olarak ülkemize gelen Suriyeler, Türkiye’yi sevdikleri için yerleşme kararı aldı. Ticarete atılarak kendi ekonomilerini oluşturdular

"Suriyeliler Barometresi"ne göre Türkiye'de göçün 10'uncu yılında Suriyeli KOBİ sayısı 20 bin. Tahminlere göre aktif iş gücüne katılan 1.3 milyon Suriyelinin sadece 50 bininin çalışma izni var.

Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Murat Erdoğan, hazırladığı "Suriyeliler Barometresi 2020" sonuçlarının yayınlanmasına kısa bir süre kala Dünya'nın sorularını yanıtladı.

Erdoğan, 3.6 milyon Suriyelinin halen Türkiye'de "geçici koruma" statüsünde olduğuna vurgu yaparak, "150 bini vatandaş oldu. Anketlerde 'geri döner misiniz' sorusuna yalnızca yüzde 6'sı 'evet' diyor. O da güvenli bölgeye değil, doğduğu yere dönmek istiyor" şeklinde konuştu. Göçün 10. yılında Suriyelilerin Türkiye'de kurdukları KOBİ sayısı 20 bini buldu. İstihdamda ise rakamlar iç açıcı değil. Tahminlere göre 1.3 milyon aktif işgücündeki Suriyelinin sadece 50 bininin çalışma izni var. İstihdam daha çok kayıtdışı. Vatandaş olanların sayısı ise 150 bin olarak açıklanıyor.

Murat Erdoğan, "Suriyeliler ekonomiye 75 milyon $ kazandırıyor" sözüne itiraz ederek, şöyle diyor: "Bir öğrencinin maliyeti 1000 dolar. 770 bin Suriyeli çocuk devlet okullarında. Ayrıca 37 bin üniversiteli Suriyeli genç var. Onları bu ülkede tutabilecek miyiz ya da harcamalar boşa mı gidecek? 4 yıl önce Türkiye'de 3 bin 500 Suriyeli doktor vardı. Şu anda sayı 700."

Erdoğan'ın sözlerini T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Geçici Koruma istatistikleri de teyit ediyor.

17 Mart itibariyle Türkiye'deki geçici koruma altındaki Suriyelilerin sayısı tam olarak 3 milyon 663 bin 336. Yine aynı istatistiklere göre Suriyeliler yarım milyonun üzerindeki nüfuslarıyla en çok İstanbul'da yaşıyorlar. Bunu Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Konya ve Kilis takip ediyor. Kamplarda yaşayan yüzde 1.6'yı saymazsak, Suriyelilerin önemli bir kısmı büyükşehirlerde yaşıyor.

Çin’in örtülü ödeneği 2 trilyon doları geçti

 

Türkiye'ye Suriyeliler için mali destek mesajı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)