BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa2 TL'yi gören dolara koştu----

2 TL'yi gören dolara koştu

2 TL'yi gören dolara koştu
04 Aralık 2013 - 16:03 www.finansgundem.com

TL’nin dolar ve Euro karşısında kademeli olarak değer kaybetmesi, tasarrufların da dövize yönelmesine neden oldu

 Türk Lirası'ndaki kayıp döviz tasarruflarını artırdı. ABD Merkez Bankası Fed’in Başkanı Ben Bernanke’nin 22 Mayıs’ta parasal genişlemeden çıkışın ilk sinyalini vermesinden sonra TL’de değer kaybı başlamıştı. O tarihten bu yana TL, dolar karşısında yaklaşık yüzde 10 değer kaybederek 2 liranın üzerine çıktı. Döviz cinsi mevduatlardaki artış hızı ise yüzde 23’e yaklaştı ve 27 milyar doları aştı.

HEM ŞİRKETLER, HEM VATANDAŞ DÖVİZ ALDI

CNBC-e'nin haberine göre Fed açıklamalarının ardından vatandaşın ilk tepkisi kurdaki yükselişi kâr satışı fırsatı olarak değerlendirmek oldu. Gerçek kişi döviz mevduatları 1 ay içerisinde 4 milyar dolar azalarak Haziran sonunda 73 milyar dolara geriledi. TL’de değer kaybının hız kesmemesi üzerine tasarruflarını korumak isteyenler tekrar döviz mevduata yöneldi ve son olarak tutar 82 milyar dolara kadar yükseldi. Kurumsalların döviz mevduatında ise daha kesintisiz bir artış yaşandı. Tüzel kişilerin döviz mevduatları, yüzde 20’lik artışla 65 milyar dolara yükseldi. Özellikle şirketlerin açık döviz pozisyonları karşısında kendilerini korumaya almak için döviz mevduata ağırlık verdiği belirtiliyor.

TL MEVDUATA İLGİ ZAYIF

Bu süre zarfında TL mevduatlara ise ilgi düşük kaldı. Fed açıklamalarından bu yana TL cinsi toplam mevduatlar sadece yüzde 5,5 artışla 570 milyar TL’ye yükseldi.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)