Yüksek faiz artışı Türkiye'yi nasıl etkiler?

Amerikan Merkez Bankası Federal Reserve (Fed), oldukça şahin bir tavır olarak enflasyonu indirmek için gösterge faiz oranlarını 75 baz puan artırdı. Faizler yüzde 1,5 ile 1,75 arasına yükseldi.

Önümüzdeki aylarda ekonominin yavaşlayacağını ve işsizliğin artacağını öngören Fed'in faiz kararı sonrasında, yıl sonu için faiz beklentileri de yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e çıktı.

Ekonomistlere göre banka, enflasyonu düşürmek için işsizliğin yükselmesini ve olası bir resesyonu göze alıyor.
 
Türkiye durumdan nasıl etkilenecek?

ABD'de faizlerin artırılmasından Türkiye de doğrudan ve dolaylı olarak etkilenecek. Faiz artışı ve geleceğe yönelik artışın süreceği sinyalleri, öncelikle kendini dolar ve petrol fiyatlarında gösterecek.

Karar sonrası Amerikan doları diğer para birimleri karşısında değer kazandı. ABD doları dünyadaki 6 önemli para birimi karşısındaki değerini takip etti ve ABD doları endeksi karar sonrası yüzde 0,35 oranında yükseldi.

Türkiye'de piyasalar kapalı olduğu için yurt dışındaki düşük hacimli piyasalarda ise Türk lirası 17,24 düzeyinde göreceli olarak yatay bir seyir izliyor. 

Petrol fiyatları geriledi

Ekonominin yavaşlayacağı yönündeki tahminlerin yanı sıra kararın bir diğer doğrudan etkisi ise enerji fiyatları üzerinde. 

Dünyanın en büyük ekonomisinden gelen bu yavaşlama beklentileri, petrol fiyatlarının gerilemesine yol açtı. Karar sonrası Batı Teksas Tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 2,5'in üzerinde düşerek 115 dolara, Brent petrolün varili ise yüzde 2 civarında düşerek 119 dolara geriledi. 

Bu, Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerinin enerji faturalarının biraz olsun gerilemesine sebep olacak ama kurda yaşanacak yukarı yönlü bir hareketin bu etkiyi dengeleme ihtimali de var.

Dolaylı ve uzun vadeli etki: Kırılgan ekonomilerdeki sermaye çıkışı

Fed'in kararının dolaylı ve daha uzun vadeli etkisi ise içindeTürkiye'nin de bulunduğu yüksek riskli ve kırılgan yükselen ekonomilerden yaşanan sermaye çıkışında görülecek. Bu aslında Fed'in aylar önceden verdiği mesajlar ve parasal sıkılaşma ile uzun süredir yaşanan bir durum. Fed'in şahin duruşunu artırarak sürdürmesi ise bu çıkışın hızlanabileceğini gösteriyor.

ABD'deki tahvil getirilerinin sıfıra yaklaşması hatta eksiye düşmesi bir çok yatırımcıyı daha yüksek riskli pazarlara yöneltmişti. Faizlerin yükselmesi ile bu paranın bulundukları piyasalardan çıkarak ABD ve diğer gelişmiş ekonomilere dönmesi kırılgan ekonomilerin oldukça zor bir dönemden geçeceklerine işaret ediyor.(Euronews)

Fed politika faizini 75 baz puan yükseltti

Fed Başkanı Powell: Faiz artışları sürecek

Hong Kong Fed sonrası faiz artırdı