Yerli korona virüs ilacı mutasyona karşı da etkili

Korona virüs tedavisinde geliştirilen yerli ‘Ribavirin’ adlı ilacın virüsün mutasyonlarına karşı da etkili olduğu açıklandı. İlaç ilk olarak 50 gönüllü hastaya uygulanacak.

Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Altay Ünal, Kovid-19 hastaların tedavisinde kullanılacak ‘Ribavirin’ adlı ilacın Faz- 2 aşamasına geçtiğini açıkladı. Antiviral etkisi tespit edilen ‘Ribavirin’ adlı ilacın araştırma sürecinde gelinen noktayı Yeni Şafak’a anlatan Dr. Ünal, 7 bin 500 ilaç molekülü üzerinde çalışma yaptıklarını, bunlar içerisinde 5’nin virüse karşı antiviral etkisinin olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Dr. Ünal, “Bunlardan en çok ümit vereni ‘ribavirin’ adlı moleküldü. Ribavirinin virüs varyantlarına karşı da etkisinin olduğu gördük. İlacın klinik çalışması için yetkili mercilere başvurumuzu yaptık” dedi.

KLİNİK ÇALIŞMALARI BEKLENİYOR

Dr. Ünal, şöyle konuştu: “Hasta çalışmaları başlayacak. Eğer klinik çalışma başarılı sonuçlanırsa bu ilaç da korona ile mücadelede kullanılabilecek. Bu çalışmalar 4 merkezde yürütülecek: Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi ana merkez olacak. Koç Üniversitesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Şehir Hastanesi. Çalışmalarımızda, ilacın yerli ve milli olanaklarla üretilebilmesini ve herkesin erişebileceği kadar ucuz olmasını temel kriter yaptık. Ülkemizin ve dünyanın ihtiyacı kadar ülkemizde üretebileceğiz. İlacın üretimi ile hiçbir sıkıntı yok, ülke olarak o teknolojiye sahibiz.”

İlacın, Faz-2 çalışmasında 50 gönüllü hastaya uygulanacağı belirtildi.

ABD'de genç yetişkinler arasında vaka sayısında artış

İngiltere, ikinci normalleşme aşamasına geçiyor