Yellen’ın konuşmasından çıkan mesajlar

FED Başkanı Yellen dün akşamki konuşmasında ‘güvercin’ miydi, değil miydi?

AYÇA KARACA – FINANSGUNDEM.COM

Fed Başkanı Janet Yellen’ın dün Kongre’de gerçekleştirdiği konuşmaya ilişkin olarak Financial Times’da  çeşitli ekonomistlerin görüşlerine yer verildi.
Senato Bankacılık Komitesi’ne yaptığı konuşmada Yellen, Fed’in finansal krizden bu yana ilk kez faiz artışı yapacak olmasına da  değindi. Yellen,  faiz oranlarını arttırma konusunda “sabırlı” olunacağı ifadesini kaldırma kararının faizlerin Haziran’da artırılacağı anlamına gelmemesi konusunda uyarıda bulundu. Bu konuşmaya  ilişkin analistler ise farklı yorumlarda bulunuyor:

Dan Greenhaus,  BTIG Stratejisti
“Yellen “sabırlı” sözcüğünü kaldırmanın iki toplantı sürecinde faiz artışı anlamına geleceği fikrine geri döndü. Şimdi söylediklerine göre ise “sabırlı” sözcüğü Mart ayında kaldırılacak ama faiz artışı her an gelebilir, belki bir toplantı sonra belki de beş toplantı sonra olabilir ve artışın miktarı (25 baz puan 50 bp) açık bir soru işareti olarak görünüyor . Maksimum esneklik istiyorlar ancak “sabırlı” sözcüğü ile  belirli bir zaman dilimi arasında hiç bağlantı kurmamalıydılar.”

Eric Green, TD Securities Ekonomisti
“Son tutanaklara göre daha az “güvercin” olarak adlandırılabilecek bir tutum söz konusu ama çok önemli bir değişiklik söz konusu değil. Yellen daha “güvercin” olmak için geniş bir alan buldu. Konuşması dengeli, dikkatli ve iyimserdi bunlar bize temel görüşünün değişmediğini gösteriyor.” 

Alan Ruskin,  Deutsche Bank Stratejisti
“Yellen’ın tümüyle “Şahin” tutumlu olup olmadığı tartışılır ancak konuşması kesinlikle “güvercin” tavrında değildi. Düşük istihdam, düşük manşet enflasyon ve ücretler üzerindeki baskılar gibi “güvercin” tutumu taşıyan ve sıkılaşmayı kıstlayabilecek  konulara hiç değinmedi. Konuşmada doların orta dönemde pozitif görünümü beklentisini değiştirebilecek bir unsur yoktu.”