Yabancılar değişimi nasıl yorumladı?

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley: TCMB Başkanı'nın değiştirilmesi kısa vadede belirsizliği artırdı

TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevinden alınmasını ve yerine bir süreden bu yana köşe yazıları ile TCMB politikasını eleştiren Kavcıoğlu'nu atamasını değerlendiren Morgan Stanley, yapılan değişikliğin kısa vadede belirsizliği artırdığını vurguladı.

TCMB Başkanı'nın değiştirilmesinin Banka'nın cari politikasında değişiklik olup olmayacağı belirsizliği yarattığını belirten Morgan Stanley, bunun Türk Lirası üzerinde baskı yaratmasının büyük olasılık olduğunu vurguladı.

Kurda yukarı hareketin yavaşlatılması için döviz piyasasına müdahale beklenebileceğini, ancak TCMB'nin bu konuda hareket alanının sınırlı rezervler nedeniyle dar olduğunu belirten Morgan Stanley, cari işlemler görünümünün zayıf olduğuna da işaret etti.
Morgan Stanley, "Eğer TCMB cari pozitif reel faiz politikasını yeni başkan döneminde de devam ettirir ise, zayıf TL'ye rağmen, enflasyonda 2021'in ikinci yarısında sürdürülebilir bir düşüş beklenebilir" değerlendirmesini de yaptı.

Alternatif senaryoda, TCMB'nin cari politika sıkılaştırmanın tersine dönmesi durumunda, daha zayıf bir Türk Lirası, daha güçlü yurt içi kredi büyümesi ciddi şekilde daha yüksek enflasyon beklenebileceğini ifade eden Morgan Stanley, daha yüksek zorunlu karşılık oranları yolu ile tedbirler alınması riski gördüklerini de belirtti.

Goldman Sachs ise TCMB başkanının görevden alınmasını, TL'de ani bir kesintili düşüş beklentisini arttırdığını ve önden yüklemeli bir faiz indirim döngüsü için zemin hazırlayacağını düşünüyor. Wall Street bankası, yeni Başkan Şahap Kavcıoğlu'nun yönetimi altında, faizlerin önceki tahminleri olan 4. çeyrekten daha önce düşebileceğini ancak kesintilerin kurdaki zayıflık ve bankanın kredibilitesi nedeniyle sınırlı olacağını ifade ediyor.

Goldman müşterilerine yolladığı bir notta, şu anda % 16'ya yakın olan enflasyonun para politikasında herhangi bir gevşemeyi sınırlayacağını ve enflasyonun % 12.5 olan tahminden daha yüksek bir noktada yılı tamamlayabileceğini belirtti. Goldman, TL üzerindeki baskı arttığı takdirde bankanın Kavcıoğlu yönetiminde 2019 ve 2020 yıllarında olduğu gibi alışılmışın dışında ve maliyetli bir döviz
müdahalesi politikasına geri dönebileceğini de vurguladı.

Draghi: ESM'den kredi kullanmak önceliğimiz değil

 

Merkez bankaları bu mücadeleyi kazanabilir mi?