Wall Street cezaları 2020’de zirve yaptı

Telegram Group’a verilen ceza, toplamda 4,6 milyar dolarlık cezanın dörtte biri kadar

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street ve menkul kıymetlerle ilgili diğer vakalara verilen cezalar, bu yıl 4,6 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Rekor cezalar, korona virüs pandemisi nedeniyle mahkemelerin aylar boyunca kapalı olmasına rağmen gerçekleşti. Cezalardaki bu yüksek oran, birkaç büyük vakadan kaynaklandı. Mobil mesajlaşma şirketi Telegram Group, bir kripto paranın satışıyla ilgili yatırımcılara 1,2 milyar dolarlık geri ödeme yapmayı kabul etti. Telegram iddiaları kabul etmedi ancak aksini de iddia etmedi.

Ancak 2020’de yeni başlayan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) dosyaları, bir önceki yıla göre %23 oranında düşüş gösterdi. Yetkililer bu durumun, korona virüs nedeniyle dosyalar üzerindeki çalışmaların kesintiye uğramasından kaynaklandığını düşünüyor. SEC, 30 Eylül tarihinde son bulan mali yılda 405 yeni dosya açtı. Bu da son altı yılın en düşük rakamı oldu.

Bu yıl, uzun süredir devam eden soruşturmalar sonuçlandı. Wells Fargo & Co. SEC’e 500 milyon dolar ödeyerek, bankanın uzun süredir devam eden sahte hesap skandalıyla ilgili bir soruşturmayı kapattı.

Ancak Goldman Sachs Group Inc.’e yönelik, bankanın 1MDB ismiyle bilinen Malezya hükümetinin fonuna yönelik çalışması nedeniyle verilen 400 milyon dolarlık ceza, hükümetin mali yılı kapatmasından haftalar sonra açıklandı ve 2021’in verilerine dahil edilecek.

SEC yetkilileri, şaşırtıcı bir yıl geçirdiklerini söyleyerek, sahte korona virüs ilaçları ve kişisel koruma ekipmanı dolandırıcılarıyla savaştıklarını ifade etti. Yaptırım Direktörü Stephanie Avaikan’ın Eylül ayında yaptığı açıklamaya göre, kurum korona virüsle ilişkili konularda, yaklaşık 150 dosya açtı.

SEC son yıllarda yaptırım otoritesine yönelik bazı hukuki güçlüklerle karşılaştı. Bu durum sonucunda kurumun yatırımcılar için telafi fonları oluşturması ve kendi yaptırımlarını uygulamasını zorlaştırdı.

Kurum Pazartesi günü yaptığı açıklamada bazı dosyalar için, para cezalarını öne çıkarabileceğini söyledi. Zira ABD Yüksek Mahkemesi kararıyla, diğer ceza türlerindeki yetkileri kısıtlandı.

SEC son üç yılda, Obama yönetiminin son üç yılında topladığından daha yüksek bir toplam ceza seviyesine ulaştı.

ABD'de seçim günü: Trump'tan açıklama

 

Milyarder girişimci parasını bankada tutmuyor

 

Avrupa, Trump'ı istemiyor mu?