Wal-Mart'ın ilk yenilgisi

Sendika karşıtı Wal-Mart Kanada’da açılan davayı kaybetti

İşçi sendikalarına taviz vermemesi ile tanınan dünya perakende devi Wal-Mart, Kuzey Amerika'da ilk yenilgisini aldı. Kanada'nın Quebec eyaletine bağlı Jonquiere kentindeki mağazasında çalışan 190 işçisinin, sendikalı olmak için başlattığı girişimler yüzünden mahkemelik olan Wal-Mart, Kanada Yüksek Mahkemesi'nin verdiği kararla işçi sendikasına karşı mücadelesini kaybetti.
190 işçinin Birleşik Gıda ve Ticari İşçiler Sendikası'na üye olmaları üzerine, Jonquiere'deki mağazasını kapatan ve işçilerin tazminatlarını ödemeyen Wal-Mart, yaklaşık 10 yıl süren mahkeme sürecinin sonunda, işçilere tazminatlarını ödemeye ve haklarını iade etmeye mahkûm oldu. Kanada Yüksek Mahkemesi'ndeki davayı 5'e 2 oy çokluğu ile kaybeden ABD'li dünya devi, böylece Kuzey Amerika kıtasında sendika konusunda ilk kez işçilere yenildi.
Sendikalaşama çalışmalarının başladığı mağazalarını hemen kapatması ile bilinen Wal-Mart, son 10 yıl içinde Quebec eyaleti genelindeki 5 farklı mağazasına da aynı gerekçe ile kilit vurmuştu. Birleşik Gıda ve Ticari İşçiler Sendikası Avukatı Bernard Philion, "İşverenin ne kadar büyük olduğu önemli değil. Kanunlar işçileri ve haklarını korur" dedi.