VTB'nin başkanı özelleştirmede ısrarcı

Rusya’nın en büyük ikinci kamu bankası VTB'nin başkanı Kostin, bazı devlet şirketlerinin özelleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya’nın en büyük ikinci kamu bankası VTB’nin başkanı Andrey Kostin, büyük çaplı özelleştirme fikrinin gereken desteği almasının pek olası olmadığını söylerken, ancak bazı devlet şirketlerinin özelleştirilmesi gerektiğini aktardı.

Uluslararası haber ajansı Reuters’e konuşan Kostin, ekonomik büyüme için Rusya’da özelleştirmeye geri dönülmesine inandığını belirterek, “Şimdi toplu özelleştirme fikrinin elbette destek görmeyeceğini düşünüyorum. Ancak bunu bazı şirketlerde gerçekleştirmek hala önemli. Örneğin devlete bağlı Birleşik Gemi Üretim Şirketi oldukça büyük finansal zorluklar yaşıyor.Yönetimde de bazı zorluklar var ama rekabet yok. Kalkınma için teşvik yok.Bankacılık sektöründe 300 bankamız var. Sberbank ve VTB rekabet ediyor. Orada ise gemi yapımında rekabet yok ve ciddi sonuçlar yok” dedi.

Maliye Bakanlığı’nın toplu özelleştirme fikrine tepkisinin “karışık” olduğunu da söyleyen Kostin, özelleştirme önerisiyle ilgili çok sayıda geri bildirim aldığını kaydetti.

Devlet şirketlerinin tamamen özelleştirilmesi gerekmediğine de değinen VTB Başkanı, yönetime dışarıdan transfer yapılabileceğini, Sberbank’ın hisse sahibi olduğu kamu şirketlerinin verimli bir şekilde çalıştığını vurguladı.

Nisan ayında konuşan Kostin, özelleştirmenin ülke ekonomisi için alternatif büyüme modeli olacağını iddia ederek bu süreci yeniden başlatmayı teklif etmişti.

RBK Haber’e açıklama yapan Kostin, paranın nereden bulunacağına birkaç yanıtın olduğunun altını çizerken, “Parayı nasıl bulacağımızın 3 yanıtı var. Özelleştirmenin yeniden başlatılması, mali rezervlerin ve kamu borcunun kalkınma amaçları için daha cesurca kullanılması, bütçe fonlarının yukarıdaki üç öncelik lehine yeniden dağıtılması” ifadelerini kullandı.

Kostin, devlet mülkiyetinin şeffaf ve piyasa koşullarında özel sektöre devrinin daha önce etkinliğini kanıtlamış bir araç olduğunu vurgularken, ayrıca, Rus özel sektörünün artık büyük bir yatırım sermayesi biriktirdiğini de sözlerine ekledi.

BTB Başkanı, ekonomi için bir başka para kaynağının da Ulusal Varlık Fonu’nun likiditesi olduğunu hatırlatırken, sözlerini “Ekonomiden çok uzun süredir para çekiyoruz. Geri verme zamanı geldi” diyerek tamamladı.(Gazetemru)

VTB Bank CEO'su Kostin'den kredi faizi açıklaması

 

VTB Capital: Türk bankaları tarihsel olarak en cazip değerleme seviyelerinde

 

Rus VTB üç bölgede tahıl piyasasına girmeyi planlıyor

 

VTB banka alıyor