Uzmanlar uyardı: Hepatit kansere yol açabilir!

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü sebebiyle açıklama yapan Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Hepatit B ve C tedavisi olan hastalıklardır. Eğer hastalar tedavi olmazsa siroz ve kanser gelişebilir” dedi.

Hepatit, karaciğerin genelde virüslere bağlı olarak oluşan akut veya kronik enflamasyonu olarak tanımlanıyor.

En sık hepatite sebep olan virüslerin alfabenin harfleri ile gösterilen hepatit A, B, C, D ve E virüsleri olduğunu belirten Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Hepatit B ve C tedavisi olan hastalıklardır. Erken tanı ve tedavi, komplikasyonların gelişmesini önler. Eğer hastalar tedavi olmazsa siroz ve kanser gelişebilir” ifadelerini kullandı.

Her sene 1,5 milyon kişi siroz ve karaciğer kanserinden ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyada yaklaşık 300 milyon kişi hepatit B ve hepatit C enfeksiyonu kapıyor ve her yıl 1,5 milyon kişi siroz ve karaciğer kanseri yüzünden ölüyor.

Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, “Yapılan çalışmalara göre Türkiye’de ise yaklaşık 3 milyon kronik hepatit B enfeksiyonu ve yaklaşık 700 bin kronik hepatit C enfeksiyonu hastası mevcuttur. Kronik hepatit B hastaları ve taşıyıcıları, hepatit B virüsünün vücutta ne kadar aktif olduğunu ve karaciğerin durumunu izlemek için 6-12 ayda bir düzenli sağlık kontrolü (muayene, kan testleri ve karaciğer ultrasonu) yaptırmalıdır” dedi.

DSÖ açıkladı: Binin üzerinde gizemli hepatit vakası var

 

ABD'de gizemli hepatitten 11 çocuk öldü

 

DSÖ'den 'gizemli hepatit' bilançosu

 

İki ülkede hepatit salgınından "çilek" sorumlu tutuluyor

 

Gizemli hepatit vakaları 650'ye, can kayıpları 9'a yükseldi

 

ABD’de gizemli hepatit: 180 vaka