Ünver: Türkiye'yi tanımıyorlar

SPYD Başkanı Ünver, Moody’s’in Türkiye’nin not görünümü değiştirmesiyle ilgili çarpıcı açıklamlarda bulundu

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, "Moody's'in Türkiye'ye ilişkin açıklamaları, ülkeyi sadece rakamlarla değerlendirdiğinin, Türkiye'yi çok da iyi tanımadığının ve yakından takip etmediğinin göstergesidir" dedi.
 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesini değerlendiren Ünver, Moody's'nin, Türkiye'de yaşanan gelişmelerin gerisinde kaldığını söyledi.
 
Yerel seçimlerin ardından siyasi riskin çok büyük oranda azaldığını belirten Ünver, "Moody's'in değerlendirmelerine bakıldığında olayları görmek istedikleri gibi gördükleri izlenimine kapılıyorum. Dolayısıyla subjektif değerlendirmeler olarak görüyorum. Moody's'in Türkiye'ye ilişkin açıklamaları, ülkeyi sadece rakamlarla değerlendirdiğinin, Türkiye'yi çok da iyi tanımadığının ve yakından takip etmediğinin göstergesidir" diye konuştu.
 
"Moody's'in, bir rating kuruluşundan çok siyasi parti gibi değerlendirmelerde bulunduğuna" işaret eden Ünver, "Yerel seçimlerin ardından siyasi tansiyonun düşmesine rağmen hala tansiyon yüksekmiş gibi değerlendirmelerde bulunması bunu gösteriyor" dedi.
 
"SİYASİ BELİRSİZLİK ORTADAN KALKTI"

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomisti Prof. Dr. Muhsin Kar da Türkiye ekonomisinin 17 Aralık operasyonun ardından yaşanan süreçte ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Yerel seçimlerin iktidar partisi açısından başarılı geçtiğini ve bu anlamda siyasi belirsizliğin ortadan kalktığını belirten Kar, "Öyle görülüyor ki yerel seçim öncesi başlayan Türkiye aleyhtarı kampanya, dozu azalacak olsa da cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar devam edecek gibi görünüyor. Türk halkının seçimlerdeki tavrı ve tercihi, kendilerini milletin yerine koyanlara tokat gibi bir cevap oldu" değerlendirmesinde bulundu.
 
Moody's'in, "Türkiye'de ekonomik büyümeyi destekleyici reform beklentisinin azaldığı" yönündeki değerlendirmelerine değinen Kar, şunları kaydetti:
 
"Türkiye, yıllık ortalama yüzde 5 civarında büyüyen bir ülke. Bunun altına düşmek büyüme hızı açısından bir risk oluştururken, üzerine çıkması da cari açık üzerinde baskıya neden olur. Özellikle yerel seçimlerden başarıyla çıkan iktidar partisi, tek parti olmanın da avantajıyla ekonomik konularda hızlı ve etkin kararlar alabilecektir."