"Türkiye ile uzlaşma kapısını kapatmadık"

Sarkisyan, Ermenistan-Türkiye protokollerinin parlamentodan geri çekilmesinin Türkiye ile uzlaşma kapısını kapattıkları anlamına gelmediğini söyledi.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 2009'da imzalanan Ermenistan-Türkiye protokollerinin parlamentodan geri çekilmesinin Türkiye ile uzlaşma kapısını kapattıkları anlamına gelmediğini söyledi. 

Başkent Erivan'da düzenlenen Uluslararası Medya Forumu'nda konuşan Sarkisyan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilere değindi. 

Sarkisyan, "Türkiye ile imzalanan protokollerin parlamentodan geri çekilmesi, Türkiye ile uzlaşma kapısını kapattığımız anlamına gelmiyor. Söz konusu protokolleri, Türkiye’nin yürüttüğü politika nedeniyle hayata geçirilmeleri imkansız olduğu için geri çektim. Beklenen sonuca ulaşmadık ve bu konuda kimin suçlu olduğunu herkes biliyor. Ancak bu, Türkiye ile uzlaşma kapısını kapattığımız anlamına gelmiyor. Öte yandan üçüncü bir ülkenin yapıcı olmayan yaklaşımlarının kurbanı olan bir sürece katılmayacağız" dedi. 

Cumhurbaşkanı Sarkisyan, 16 Şubat'ta "Ermenistan ve Türkiye Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulması Protokolü" ve "Ermenistan ve Türkiye Arasındaki İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü"nü parlamentodan geri çekme kararı almıştı. 

Söz konusu protokoller, 2007'de İsviçre’nin ara buluculuğunda başlatılan süreçte 10 Ekim 2009'da imzalanmıştı. İkili ilişkilerin normalleştirilmesi için çerçeve sunan bu protokoller, iki ülkede de onaylanmaları için ilgili mercilere iletilmişti. Bu çerçevede, Türkiye, protokolleri TBMM’ye göndermişti. Ermenistan hükümeti de ilgili mevzuat uyarınca protokolleri önce anayasaya uygunluğunun denetimi için Anayasa Mahkemesi’ne iletmiş, protokoller daha sonra onaylanmaları için Ulusal Meclis’e sunulmuştu. Cumhurbaşkanı Sarkisyan, 22 Nisan 2010 tarihinde yaptığı açıklamada, protokollerin onay sürecinin dondurulduğunu açıklamıştı.

"Ermenistan ve Türkiye Arasındaki İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü"nde, iki ülke arasında "ortak sınır kapılarının açılması", "iki ülkenin dışişleri bakanları başkanlığında, hükümetler arası komisyon ve alt komisyonlarının çalışma kurallarını hazırlamak üzere bir çalışma grubunun oluşturulması", "hükümetler arası komisyon ve alt komisyonlarının çalışma kurallarının bakanlar düzeyinde onaylanması" ve "hükümetler arası komisyonun ilk toplantılarının düzenlenmesi" kararlaştırılmıştı.