Türk ekonomisine ağır fatura

Türk özel sektörünün dış borcu üzerinden yapılan hesaba göre, darbecilerin 1 gecelik kalkışmasının ekonomiye faturası ağır oldu. 40 milyarımız çalındı! Devletin kontrolü sağlaması, zararın büyümesinin önüne geçti

Önceki gece yaşanan darbe girişimi bir anda doları 18 kuruş birden zıplatırken, bu gelişme özel sektörün dış borcunun büyük oranda artmasına yal açtı. Dolar kurunda meydana gelen bu hareketlilik sonrası Türk özel sektörün dış borcu kısa zaman zarfında 642 milyar liradan 682 milyar lira seviyelerine kadar yükseldi. 
Türkiye’nin siyasal yaşamında önemli bir kalkışmaya imza atan darbecilerin bu girişimi Türk şirketlerinin hesaplarını, vatandaşların cüzdanlarını da hedef almış oldu. 2.87 liradan, 3.05 liraya kadar çıkan dolar kuru bir anda piyasaları tedirgin etti. Dün sabah saatlerinde artık devletin tüm ülkede kontrolü sağlaması sonrasında da yaşanan sıkıntıların etkisiyle dolar kuru 3 lira düzeyinin üzerinde kaldı. 

Özel sektör borçları
Başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi sonrası Türk şirketlerinin borcu 1 gecede adeta uçtu. Merkez Bankası’nın (MB) verilerine göre 2016 yılının ilk çeyreği itibarıyla özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli borç miktarı 205 milyar dolara, kısa vadeli borç miktarı ise 19 milyar dolara ulaştı. Yani özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam borç 222 milyar dolara yaklaştı. 
Yaşanan kalkışma öncesinde bu rakam 642 milyar liraya karşılık geliyordu. Dün sabah hesaplanan toplam borç ise 682 milyar liralara kadar yükseldi. Böylece darbecilerin birkaç saat içinde Türk özel sektörüne verdiği zarar 40 milyar lirayı aştı.

ATM’lere hücum
Darbe girişiminin hemen ardından gece yarısına doğru evlerindeki vatandaşların bir kısmı panikle ATM’lere koştu. Özellikle TRT yayını sonrasında ATM’lerde kuyruklar oluşmaya başlarken, bankalardan limitler dahilinde çekilebilecek en yüksek tutarların çekildiği gözlendi.

‘Türkiye çok önemli ülke’
Yaşanan gelişmeler dünya ekonomi basınına da konu oldu. Türkiye’nin stratejik pozisyonuna vurgu yapan uluslararası etkili yayınlar, yaşanan karışıklığın petrol fiyatlarını etkileyebileceğini yazdı. Türkiye üzerinden tankerlerle günde 2.9 milyon varil petrol taşındığı hatırlatılırken, dünya üretiminin yüzde 3’üne gelen bu rakamın yanı sıra Azerbaycan ve İran hatlarının da önemine değinildi. 
Dünyada yaşanan son gelişmeler sonrasında yaşananlardan ‘fayda sağlayacak ülkeler’ listesinde öne çıkan Türk ekonomisinin yaşanan bu gelişmeyle bu noktadaki seviyesinin de değişebileceği yazıldı.