Tarih açıklandı: 5 yaş altı çocuklara özel aşı geliyor!

Kovid-19 aşıları tüm dünyada uygulanmaya devam ediyor. Pfizer-BioNTech'ten yapılan açıklamaya göre ise artık 5 yaş altı çocuklar için özel bir aşı üretilmeye başlanacak.


The Washington Post'ta yer alan ve kuruma yakın kaynaklardan alınan bilgilere dayandırılan habere göre 5 yaş altı çocuklar için özel olarak geliştirilen Koronavirüs aşısı bu ay sonunda hazır olacak.

Pfizer-BioNTech'in bu aşı için acil kullanım iznine de bugün başvuru yapması bekleniyor.

İki doz olarak yapılması planlanan aşının 6 aylıktan itibaren 5 yaşına kadar olan çocuklar için kullanılması planlandı.

Hürriyet'teki habere göre; göre aşı tasarlanandan daha erken bir tarihte hazır hale getirildi. Bunda dünyayı kasıp kavuran Omikron varyantının tehlikeli derecede bulaşıcı olması ve çocukları da etkilemesinin önemli bir faktör olduğu düşünülüyor.

Pfizer-BioNTech'in Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) bugün yapacağı başvuruyla aşının hızlı bir şekilde piyasaya çıkacağı ve 5 yaş altı çocuklar için kullanılmaya başlanacağı düşünülüyor.

Hatta ABD medyasına yansıyan kulis haberlerine göre FDA, Pfizer-BioNTech'i acil kullanım onayı başvurusunu bir an önce yapması ve aşının kullanılmaya başlaması için zorlamış durumda.

BioNTech’in Baş Tıbbi Sorumlusu Özlem Türeci, geçen eylül ayında yaptığı açıklamayla BionTech 5-11 yaş grubuna uygulanacak, farklı bir doza sahip korona virüs aşısı için onay başvurusu yapacaklarını açıklamıştı.

Ekim ayı sonunda da FDA bilim insanlarından oluşan danışma heyeti, Pfizer-BioNTech'in Kovid-19 aşısını 5-11 yaş arası çocuklar için tavsiye etmişti. Pfizer-BioNTech 22 Ekim'de, iki doz uygulanacak Kovid-19 aşısının 5-11 yaş arası çocuklarda yüzde 90'ın üzerinde koruma sağladığını duyurmuştu.

Çocuklara uygulanacak Kovid-19 aşıları uzun tartışmaların yaşanmasına neden olmuş ve güvenliği konusunda soru işaretleri oluşmuştu. Kasım ayından itibaren ABD ve başka birçok ülkede başlayan 5-11 yaş arası aşılamaların hiçbir güvenlik riski olmadığı ve çocukların virüsten korunması için etkin bir yol olduğu gerek Pfizer-BioNTech gerekse yetkili uzmanlar tarafından altı çizilerek vurgulanmıştı.

Daha önce çocuklara uygulanan aşılar doz ayarlamasıyla uygulanırken yeni devreye girecek bu 5 yaş altı aşı özel olarak hazırlanacak ve doz ayarlamasına da gerek bırakmayacak.

Omikron’un alt varyantı BA.2, orijinal versiyondan çok daha bulaşıcı

 

Aşı yerine hap: Pfizer/BioNTech’ten daha etkili!