Tam kapanma sonrası kademeli normalleşme planı

Tam kapatma kararının sonuçları ve uygulama sorunlarına ilişkin değerlendirmeler yapılıyor. Özellikle büyük şehirlerden taşra ve sayfiyelere yönelen çıkışların olumsuz sonuçları masaya yatırıldı.

17 günlük tam kapanma uygulamasının ardından önce okulların açılıp sınavların yapılması planlanıyor. İkinci aşamada tek dükkân olarak tanımlanan kuaför, avukatlık bürosu ve küçük esnaf mekânlarının açılışı var. Kafe ve restoranların ise üçüncü aşamada, masa sınırlaması ve dış mekân şartıyla açılması gündemde...

Türkiye Günlük Korona virüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Buna göre, son 24 saatte 243 bin 648 Kovid-19 testi yapıldı, 24 bin 733 kişinin testi pozitif çıktı, 347 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 2 bin 501 oldu.

Son 24 saatte 35 bin 438 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 515 bin 819'a yükseldi. Test sayısı 47 milyon 987 bin 986'ya ulaştı. Vaka sayısı 4 milyon 900 bin 121, vefat sayısı 41 bin 191, ağır hasta sayısı 3 bin 438 oldu.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre; tam kapatma kararının sonuçları ve uygulama sorunları masaya yatırıldı.

Lokal denetimlerin arttırılarak, site, apartman, köy içi hareketliliğin önlenmesi isteniyor. Amaç, bayram sonrasında 100 bindeki vaka sayısını 100’e indirmek. Halen 100 binde 400 vaka var. Edinilen bilgiye göre, tam kapatma kararının ardından sonuçlar izlenmeye başladı. Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ve ilgili birimler, 17 günlük sürecin ardından olasılıkları değerlendiriyor.

Türkiye’de 100 bin nüfusa düşen günlük vaka sayısı şu anda 400-500’ler civarında bulunuyor. Bunun 100’ün altına düşmesinin gerektiği belirtiliyor. Bu haftadan itibaren daha hızlı düşüş beklendiği, ölüm ve ağır hasta sayılarının yüksekliğinin ise bir süre daha böyle seyredeceği belirtildi. Test pozitifliğinde düşüş başladığı, şu anda testlerin pozitif çıkma oranının yüzde 13’e gerilediği öğrenildi.

Bu rakamın iki haftanın sonunda yüzde 3-4’e düşmesinin beklendiği belirtildi. Hastane başvurularında yüzde 20 azalma görüldüğü, İstanbul’daki vaka sayısının da yüzde 40’tan yüzde 30’a gerilediği öne sürülüyor. Tam kapatmanın ardından, önce okullar ve sınavların açılması gerektiği, ikinci aşamada, tek dükkân olarak tanımlanan kuaför, avukatlık bürosu ve küçük esnaf mekânlarının açılabileceği ifade ediliyor.

Kafe ve restoranların üçüncü aşamada, masa sınırlaması ve dış mekân şartıyla açılmasının daha doğru olacağı belirtiliyor. Uzmanlar, “Kimse, bayram dönüşünde her şeyin eskisi gibi olmasını beklemesin. Bu süreçte aşılamayı arttırıp vaka sayıları da istenen seviyeye gerilerse, ancak 17 gün önceki kısıtlamalara döneriz. Hafta sonları yine sokak kasıtlaması olur. Akşamları da kısıtlama devam eder. Vaka sayısı konusunda 10 binlerin altını zorlamalıyız. İlk hedefimiz çocukların okula gitmesini sağlamak. Sınavları yapmak. Aktif vaka sayılarımız yüzde 20’den fazla azaldı. Kısıtlamalar bir süre devam daha devam edecek” dedi.

5 NORMALLEŞME ADIMI

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre; Bayram sonrasına kadar devam etmesi planlanan tam kapanmanın ardından, sınırlamaların kaldırılması da belli kriterlere bağlı olacak. 17 Mayıs’a kadar devam edecek sınırlama tedbirlerinin hangi takvimle kaldırılacağı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda yapılan çalışmalarla belirlenecek. Buna göre:

Vaka yayılım hızındaki gerilemenin devam etmesi ve yüz bin nüfusta günlük vaka sayısının 100’ün altına düşmesi durumunda okullardan başlanarak normalleşme adımları atılacak.

Berber ve kuaför gibi az sayıda insanın bulanacağı yerlerin açılmasına da izin verilecek.

Kafe ve lokantaların ay sonuna kadar kapalı kalması planlanırken vaka sayılarında ve özellikle de virüsün yayılım hızında istenen düşüş olursa bu işletmelerin açık alanlarının yüzde 50 kapasite ile çalışması gündeme gelecek.

TURİZM İÇİN ŞART

Yüksek vaka sayıları nedeniyle birçok ülke şu anda Türkiye’yi kırmızı listeye almış durumda. Turizm sektörünün hareketlenmesi ve turist girişlerinin başlaması için Türkiye’nin bu listeden çıkması şart. Bu sebeple 17 Mayıs’a kadar sürecek tedbirlerden beklenen sonuç alınmazsa yeni bir değerlendirme yapılacağı ve sınırlamaların haziran başına kadar devam edebileceği de belirtiliyor.

RAKAMLAR OLUMLU

Vaka sayılarındaki azalmanın, tam kapanma ile birlikte bu haftadan itibaren hızlanacağı değerlendirmesi yapılıyor. Son birkaç gündür, hastane başvurularının yüzde 30’a yakın oranda azaldığı, testlerin pozitiflik oranının yüzde 10’lar seviyesine indiği, Türkiye’deki tüm vakaların yüzde 40’nın çıktığı İstanbul’da da vaka yayılım hızının azaldığı kaydedildi. Bu hafta yüzde 8’ler civarına gerilemesi beklenen test pozitiflik oranlarının, mayıs sonuna kadar yüzde 1-2’ler seviyesine düşmesi hedefleniyor.

20 Nisan’da 550 binin üzerinde gerçekleşerek en yüksek seviyeye çıkan aktif vaka sayısı ise; son 10 gündür, iyileşen vakaların, günlük vaka sayılarının üzerinde çıkması ile birlikte 300 binli rakamlara geriledi. Böylece aktif vakalarda 10 gün içinde yüzde 40 civarında azalma kaydedildi. Yoğun bakımlar ve vefat sayılarında da iki hafta içinde düşüş olması öngörülüyor.

VİRÜS 'GÖÇ'LE YAYILMAYACAK

Tam kapanma sebebiyle özellikle metropollerden Anadolu’daki köylerine ve kıyı şehirlerindeki yazlıklarına gidenlerin, virüsün yayılmasında önceki dalgalardaki gibi büyük bir etkisi olmayabileceği belirtiliyor.

Önceki dönemlerden farklı olarak bu defa şehir değiştirenler, gittikleri yerde de sınırlamalar sebebiyle izole oldu. Bu sebeple vaka sayılarına çok fazla olumsuz bir yansıma beklenmiyor.

Türkiye’nin tamamında insanların bir arada bulunabilecekleri yerlerin kapalı olması, daha radikal tedbirlerin alınması ve denetimlerin en üst seviyeye çıkarılmasının da vaka sayılarında faturayı büyütmeyeceği değerlendirmesi yapılıyor.

17 Mayıs’a kadar sürecek sınırlamalar konusunda toplumun uyumunun da beklenenden daha fazla olduğu tespiti yapıldı. Önceki dalgalara oranla, tatil yerleri de dâhil olmak üzere, vatandaşların yüzde 95’in üzerinde sınırlamalara uyduğu belirtildi. İhlallere taviz verilmemesinin yanı sıra insanların bir arada bulunabileceği bütün alanların kapalı olmasının da bunda etkisi olduğu ifade edildi.

“Tam kapanma sürecinde istirahat ve hareketi dengeleyin”

 

Bakan Koca'dan 'tam kapanma' açıklaması