Suudiler'den Mısır'a 2.4 milyar dolar: Türk Telekom'a niyet Vodafone'a kısmet

'Maddi sıkıntılar' öne sürülerek Türk Telekom'da borç krizi yaratan Oger Telecom'un ortağı Saudi Telecom, Vodafone Group Plc’nin Mısır’daki operasyonun yüzde 55'lik hissesini 2.4 milyar dolara satın aldı

CÖMERT YILDIZ / FINANSGUNDEM.COM

Türkiye’nin uzun süre gündeminde olan Türk Telekom’da borç krizi 3 Türk bankasının devreye girmesiyle 2018’de çözüme ulaştı. Ancak hala tartışmaların odağında Lübnanlı Hariri ailesi ve Suudi devlet şirketi Saudi Telecom’un (STC) ortak olduğu Oger Telecom var. 2005 yılında Türk Telekom’un yüzde 55’ini satın alan Lübnan-Suudi ortaklığının kurduğu Oger Telecom’un Türkiye’deki iştiraki Ojer Telekomünikasyon A.Ş. (OTAŞ) Türk Telekom’u satın almak için bankalardan kullandığı kredinin yeniden finansmanı için 2013’te aldığı 4.75 milyar dolar krediyi ödeyememişti. İşte bu sorunun çözümü için alacaklı olan Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası yeni şirket kurarak Türk Telekom’un dümenine geçmişti.

Her ne kadar borçların neden ödenmediği merak edilse de en fazla konuşulan konuların başında Suudi ve Lübnanlı ortakların maddi sıkıntı yaşadığı gündeme taşınmıştı. Ancak dün yaşanan bir gelişme bu durumu yalanlar nitelikte.

YÜZDE 55’İNİ ALACAK

Bankalardan aldığı krediyi ödemeyen veya ödeyemeyen Saudi Telecom, iş Mısır’a gelince milyarlarca doları bir anda ortaya çıkarabiliyor. İşte Vodafone Group’un Mısır’daki operasyon satışı bunun da örneği. Saudi Telecom, Vodafone Group Plc’nin Mısır’daki operasyonunu satın aldı. Vodafone Mısır’ın yüzde 55’lik hissesi için Suudilerin ödediği miktar ise 2.4 milyar dolar. Suudi şirket Vodafone Mısır için ise 4.35 milyar dolarlık bir değerleme verdi.

Riyad merkezli şirket böylece 100 milyon abonenin olduğu Mısır’da yüzde 44 pazar payına sahip Vodafone’la ülkeye hızlı bir giriş yapmış oldu.