Sosyal medyadaki yatırım tavsiyelerine güvenmeli miyiz?

Kişisel finans sohbetleri için yatırımcıların yeni tercihi Clubhouse. Ancak uygulama diğer sosyal medya platformunun sahip olduğu sorunları da beraberinde getiriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Clubhouse ismini henüz duymadıysanız, henüz davet edilmediğiniz için. Bu yeni sosyal medya uygulaması ve ağı yalnızca davet sistemiyle çalışıyor. Bu nedenle Instagram ya da Snapchat gibi uygulamalardan daha özel. Clubhouse metin yerine sesli mesajların kullanıldığı chat odalarından oluşuyor. Bu da uygulamada insanların düşüncelerini okumaktansa “dinleyebileceğiniz” anlamına geliyor.

TikTok ve önde gelen diğer sosyal medya ağları gibi Clubhouse’da da oldukça farklı insanlar bulunuyor. 

Finans profesyonellerinden amatör yatırımcılara birçok kullanıcı uygulamada yer alıyor. Diğer sosyal medya platformları gibi Clubhouse’da da finans felsefelerini açıklayan ya da hızla zengin olma tavsiyeleri veren para uzmanları var. Uygulamanın finans sohbetleri yeni kullanıcılara ulaşıyor. Ancak bunun sonuçlarının ne olacağı henüz belirsiz.

Sosyal medya ve para sorunu

Söz konusu finans tavsiyesi olduğunda tüm sosyal medya platformlarında aynı sorun ortaya çıkıyor. YouTube, TikTok ya da Twitter gibi sosyal medya platformlarında neredeyse herkes uzman olduğunu idda edebilir ve istedikleri finansal stratejiyi savunabilir. Üstelik bu kişilerin iddialarını destekleyecek kanıtlara dahi ihtiyacı yok ve birçok kişi takipçi sayısını artırabilmek için kendileri hakkında yanlış bilgiler paylaşıyor.

Clubhouse destekçisi Michael Freeby “abartılı” finansal tavsiyelerle karşılaştığını söyledi. Clubhouse daha yüksek bir yaş grubuna hitap etse de, genç amatör yatırımcıları çeken bazı anahtar kelimeler de var. Genç yatırımcılar sosyal medya fenomenlerinin etkisinde kalırken, Freeby’e göre daha ileri yaştaki kullanıcıların da hızlı milyoner olma imkanı tanıdığını iddia eden sitelere kurban gitme olasılığı yüksek.

Forbes’un haberine göre, her iki durumda da Clubhouse’ın fenomenlerinin yalan söyleme ya da en azından gerçeği gizleme ihtimali yüksek. Freeby, “birçok Clubhouse kullanıcısının bu tür iddialarda bulunduğu birçok chat odası gördüm. Kullanıcılar milyoner olduklarını söyleyerek yatırım tavsiyesi verirken, diğer odalarda finansal zorluk içinde olduklarını söyleyebiliyor” dedi.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, Concierge Wealth Management’ın Finans Danışmanı Julian B. Morris tüm bunların Clubhouse ve diğer sosyal medya platformlarında uzman finansal planlayıcıların yer almamasından kaynaklandığını söyledi. Sosyal medya fenomenlerinin işi gerçek ve güçlü tavsiyeler vermek yerine, insanları etkilemek ve takipçi kazanmak.

Bununla birlikte Morris Clubhouse’da bulunan bir sosyal medya fenomeninin uygulamada bulunan kullanıcılara karşı herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını da söyledi. Morris, “bir chat odasında ya da TikTok videosunda verilen tavsiyeye güvenmek için hiçbir neden yok” dedi. Açıklamasının devamında ise sosyal medya fenomenlerinin önceliğinin kişisel finansal kazanç olduğunu ifade etti.

Sosyal medya uygulamalarındaki tavsiyelere ne zaman güvenebiliriz? 

Clubhouse diğer sosyal medya platformlarıyla benzer sorunları paylaşsa da SoFi Finansal Planlama Uzmanı Brian Walsh, geleneksel olmayan bu platformların milyonlarca insana oldukça önemli konulardan haberdar olabilmeleri için bir kapı araladığını söyledi. Dahası yeni başlayan yatırımcılar, özel ilgi alanları ve bazı yatırım alanlarıyla ilgili özel odalar bulunuyor.

Walsh, bunun sonucunda yeni başlayan yatırımcıların bunu temel finans bilgilerini öğrenebilmek için güvenli bir yol olarak kullanabileceğini söyledi. Aynı zamanda yatırımcılar sektörde kullanılan jargona da bu şekilde hakim olabilirler. Bununla birlikte yatırımcılar diğer yatırımcıların değerlendirdiği farklı stratejilerden de haberdar olabilir.

Yine de Walsh tavsiye veren kişilerin özgeçmişlerine ve deneyimlerine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Aynı zamanda finansal tavsiye veren kişilerin deneyimleri ve alandaki uzmanlıkları kadar, verilen tavsiyelerin yatırımcıların ihtiyaçlarına uygun olup olmadığı da önem taşıyor. Örneğin yeni ve heyecan verici bir yatırım alanı olan non-fungible token’lar (NFT) birçok yatırımcının stratejisine ve hedeflerine uygun değil.

Yıldız yatırımcı boğa piyasası için hedef gösterdi

 

NFT çılgınlığına Sir Tim Berners-Lee de katıldı!

 

Reddit çılgınlığında yeni odak kenevir hisseleri