Şirketler korona virüs için ne tedbir alıyor?

Türkiye’de en büyük holdinglerden KOBİ’lere kadar birçok şirket dünyada yayılan korona virüs için önlemlerini artırmaya başladı. Çalışanlarını bilgilendirmek amaçlı toplantılar düzenleyerek, seyahatleri düzenlemek gibi birçok yeni uygulama başladı.

Çin’in Wuhan Kenti’nde aralık ayında ortaya çıkan ve 9 Şubat itibari ile 100’den fazla ülkede 110 binden fazla insana bulaşan korona virüs için önlemler artırılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı uygulamalarına ek olarak Türkiye’nin en büyük holdinglerinden KOBİ’lerine kadar yüzlerce şirket de kendi bünyelerinde önlemler almaya başladı. Şirketler çalışanların masalarına dezenfektan koymaktan, toplu taşımayı azaltmaya, yurtdışı seyahatleri sınırlamaktan zorunlu izine kadar birçok önlem başlattı. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin en büyük şirketlerinden bazılarının evden çalışma denemesi yapacağı da konuşulanlar arasında.

Bankacılık ve finans kesimi de tedbirli

Henüz hiçbir korona virüs vakasının yaşanmadığı Türkiye’de hali hazırda virüs vakalarının görüldüğü ülkeler ile sınırlar kapatılırken, söz konusu ülkeler ile uçuşlar ise askıya alınmış vaziyette. Yerel yönetimler toplu taşıma araçlarında dezenfektasyon çalışmalarına başlarken, AVM’lerde de benzer uygulamalara start verildi. Bankacılık ve finans kesimi de olası kriz senaryolarına karşı tedbirler almaya başladı. Henüz uygulamaya geçilmese de analistlere uzaktan erişim imkanı verilerek olası evden çalışma senaryolarına karşı hazırlık yapılıyor. Bankalar ise yurtdışından gelen çalışanlarına 14 gün izin kullandırıyor.

Sağlık Bakanı Koca: Korona virüs salgınının Türkiye'de olma ihtimali çok yüksek

“Gereksiz seyahatlerden kaçınıyoruz”

Korona virüs tehlikesinden dolayı birçok sektör derneği de önlemlerini artırdı. Çalışanların selamlaşmaktan bile kaçındığını vurgulayan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, ofislerinde toplu taşıma yerine özel araçla gelenlerde bir artış gözlemlemediklerini anlattı. Çalışanların mecbur kalmadıkça seyahatlerini ertelediğini belirten Şenocak, evden çalışma seçeneği hakkında ise “Sektörümüzde üretim ağırlıkta, masabaşı çalışma durumu o kadar yoğun değil. Şu an için ben böyle bir şey duymadım, yani sektörümüzde evden çalışanlar yok” şeklinde konuştu.

Yurtdışında ertelemeler başladı

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan ise şirketlerinde şu an için normal akışın devam ettiğini, ancak yurtdışı müşteri tarafında ise ötelemelerin yaşanmaya başladığını söyledi. Gürcan, “Sektörümüzde mümkün olduğunca işlerimizi ofisten hallediyor, gerek kalmadıkça seyahatten kaçınıyoruz” açıklamasında bulundu.

Virüs İstanbul’da önce trafiğe bulaştı

OSB’den korona virüs toplantısı

İkitelli OSB de kurum çalışanlarının sağlığına yönelik tehditleri gidermek ve önlem almak amacıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı. Geleneksel Tamamlayıcı Tıp ve İşyeri Hekimi Dr. Şeyhmus Aydın tarafından verilen eğitimde; virüsün bulaşma evresi, tedavi süreci ve işyerlerinde alınacak önlemler hakkında bilgi verildi. Çalışanlara zorunlu olmadıkça seyahat etmemeleri konusunda tavsiyede bulunuldu. İkitelli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Aydın, “Çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği bizim için çok önemli. Bu nedenle kötü bir durum karşısında önlem almak adına bu bilgilendirme toplantısını yapma gereği duyduk” diye konuştu.

Korona virüs hava kirliliğini azalttı

Yan sanayicide tokalaşma yasağı

Türkiye’de üretim yapan yabancı otomotiv yan sanayi firmasından birinin yöneticisi virüs konusunda aldıkları önlemleri şöyle aktardı: “Öncelikli olarak tüm iş seyahatleri iptal edildi. Bu hafta İspanya’da olmam gerekiyordu. Tüm toplanırlar Skype üzerinden yapılacak. Bilgisayar ekran koruyuculara virüs ile ilgili dikkat edilmesi gereken uygulamalar yüklendi. Bu hafta içinde önlem ve uygulama detayını içeren çalışanlara el broşürü, WC’lere afiş ve fabrikada 3 noktaya pankart asıyor olacağız. 3 haftadır tokalaşma yasaklandı. Pek çok yere dezenfektan eklendi. Ofislerin temizliğine masaların silinmesi gibi dezenfektan ile uygulama eklendi. Özel aracı ile gelen çalışan sayısında artış yok. 30 kişi üzerinde katılımcı içeren toplantılara yasaklandı.”

60 yaşının üstündekiler dışarı çıkmasın

Vakıf Yatırım iş yeri temizlik sıklığını artırdı

Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin ise Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarını rehber edinerek haftalar önce korona virüs hakkında broşürler, yönergeler ve alınması gereken tedbirleri tüm personel ile paylaştıklarını söyledi. Ayrıca iş yeri hekimleri tarafından bilgilendirmeler yapıldığını aktaran Kemal Şahin, “Bu dönemde sık sık el yıkamak, öpüşme ve tokalaşmadan kaçınılması, gribal enfeksiyon geçirenlerin kalabalık ortamlardan uzak durması, başkalarına bulaştırmamak için maske kullanması gibi tedbirlerin önemine özellikle dikkat çekildi. Ayrıca iş yerimizin dezenfektasyon işlemlerindeki sıklık artırılmış, tüm katlarda personelimizin kullanımı amacı ile dezenfektan malzemeleri alındı” açıklamasında bulundu.

Virüs Apple'a da sıçradı

‘Şirketlerde tedbirden sorumlu bir kişi olmalı’

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, korona virüsle mücadelenin, normal grip hastalığına göre bir fark içermediğini vurguladı. Ofislerin iyi havalandırılıp, hijyenin sağlanmasının korona virüsün önlenmesi açısından önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, her şirkette mutlaka tedbirden sorumlu kişi veya kişilerin belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Ceylan, “Sabahları mutlaka ofislerin camları açılmalı, ortak alanların hijyeni sağlanmalı. Öksüren, hapşıran, ateşi olanların bir sağlık kuruluşuna gitmeleri ve işe gelmemeleri, böylece hastalığın yayılmaması gibi sorumluluklar bu kişilerin görevi olmalı” dedi. El temizliğinin maskeden 17 kat daha fazla koruduğuna dikkat çeken Ceyhan ayrıca, şirketlerde hijyen ve ortak alanların kullanımı, hastalığın yayılmaması gibi tedbirler üzerine de eğitimler verilmesi gerektiğinin altını çizdi.