Sberbank SWIFT’ten çıkarılıyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi nedeniyle yaptırım kararı alan Batı ülkeleri yeni kısıtlamaları hayata geçiriyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya karşı hazırlanan altıncı yaptırım paketinde ülkenin en büyük kamu bankası Sberbank’ın uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten bağlantısının kesilmesinin de yer aldığını duyurdu.

Von der Leyen ayrıca, Rusya’ya yönelik altıncı AB yaptırım paketinin, Sberbank da dahil olmak üzere üç Rus bankasının SWIFT’ten çıkarılmasını içereceğini belirterek, “Sonunda en büyük Rus bankası olan Sberbank’ın SWIFT ile olan bağlantısını kesiyoruz. Rusya’daki diğer iki büyük bankanın da SWIFT ile olan bağlantısını keseceğiz” diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, “Bugün Avrupa’daki tüm Rus petrolüne bir yasak önereceğiz. Bu, Rusya Federasyonu’ndan deniz ve boru hatlarıyla teslim edilen petrolün, ham ve rafine petrolün ithalatına tam bir yasak olacak” ifadelerini kullanırken, aynı zamanda bir dizi AB üyesinin Rus petrolüne ciddi bağımlılığı nedeniyle bu adımı atmanın kolay olmayacağını da kabul etti.

SWIFT NEDİR?

Dünyanın ana uluslararası ödeme ağı olarak tanımlanan ve İngilizcede açılımı “Society for Worldwide Interbank Finacial Telecommunication” olan SWIFT sistemi, paranın hızla bir yerden diğerine gönderilmesini sağlıyor.

Ülkeler arasında hızlı ve güvenli ödemeler yapılmasını ve böylece uluslararası ticaretin sorunsuz işlemesini sağlayan sistemle bankalar, yüksek hacimli işlemleri hızlı ve güvenli bir şekilde yapabiliyor.
SWIFT aslında düz bir havale sistemi olarak algılanmamalı. Sistem bankalar arasında hızlı para transferi yapılmasını sağlayan yüksek güvenlikli mesajlaşmayı idare ediyor. Para transferlerinin farklı kurdan yapılıyor olması yüzünden para, nihai hesaba ulaşıncaya kadar birçok banka arasında el değiştiriyor.

1973’te oluşturulan ve merkezi Brüksel’de olan sistemde 200 ülkeden 11 bin mali kuruluş ve banka bulunuyor.

Uluslararası ticaretin finansmanın temel mekanizması haline gelen SWIFT sistemiyle, her yıl trilyonlarca dolar transfer ediliyor.

İngiltere, Sberbank ve Moskova Kredi Bankası'nın tüm varlıklarını dondurdu

Sberbank’a dijital varlık ihraç ve takas lisansı

Sberbank şubeleri el değiştirdi

Yaptırımlara dayanamayan Sberbank, Avrupa'dan çekildi

Sberbank batmak üzere