Rus petrolünü Çin satın alıyor

Çin’in Rusya’dan gerçekleştirdiği petrol ithalatı rekor seviyeye yükseldi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna Savaşı nedenliyle petrol ve doğal gaz pazarlarını bir bir kaybeden Rusya’nın imdadına Çin yetişiyor. Çin’in Rusya’dan petrol ithalatı rekor seviyeye yükseldi ve Çin’in bugüne kadarki en büyük tedarikçisi konumunda bulunan Suudi Arabistan’ı geride bıraktı.

Yüzde 55 artış

Mayıs ayı verilerine göre, Çin’in Rusya’dan ham petrol ithalatı bir yıl öncesine göre yüzde 55 artarak rekor kırdı. Reuters’tan Chen Aizhu’un haberine göre, bu seviye, Çin’in petrol ithal ettiği ülkeler arasında ilk sırada yer alan Suudi Arabistan’ın liderliği 19 ay sonra tekrar Rusya’ya kaptırdığı anlamına geliyor.

Çin Gümrük İdaresi’nden alınan verilere göre, Doğru Sibirya Pasifik Okyanusu boru hattı üzerinden ve Rusya’nın Avrupa ve Uzak Doğu limanlarından deniz yoluyla yapılan sevkiyatlarla Çin’e ihraç edilen Rus petrolü miktarı yaklaşık 8,42 milyon tonu buldu. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu rakam günde yaklaşık 1,98 milyon varile tekabül ediyor ve 2022 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen 1,59 milyon varile kıyasla yüzde 25’lik bir artış anlamına geliyor.

Tedarikçiler arasında yeniden ilk sırada

Bu veriler, Rusya’nın tam 19 aylık bir sürenin ardından dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı konumundaki Çin’in petrol tedarikçileri arasında tekrar ilk sırayı aldığı anlamına geliyor. Bu durumun Batı ülkelerinin yaptırımlarına rağmen gerçekleşmesi ise Rus petrolünün hala alıcı bulabildiğini gösteriyor. Gelinen bu noktada, Rusya’nın petrol fiyatlarında indirime gitmesinin de katkısı bulunuyor.

Çin’in genel ham petrol talebi pandemi sürecinde ve hala devam eden kısıtlamalar ve yavaşlayan ekonomi nedeniyle azalırken, petrol devi Sinopec ve petrol alım satım şirketi Zhenhua Oil da dahil olmak üzere önde gelen petrol ithalatçıları, İran ve Venezuela petrolüne gelen kısıtlamalar sonrası Rus petrolü satın almayı hızlandırdı. Bu durum dev petrol şirketlerinin Batı Afrika ve Brezilya’dan rekabet seviyesi yüksek fiyatlarla gelen yüksek petrol arzını azaltmalarını da sağladı.

Çin’in ham petrol ithalatı, Mayıs ayında, bir yıl önceki en düşük baz seviyenin yaklaşık yüzde 12’si oranında artarak günde 10,8 milyon varile yükselmiş bulunuyor.

Rekabetçi fiyatların etkisi

Suudi Arabistan, Mayıs ayı verilerine göre yıllık yüzde 9 artış ve 7,82 milyon ton (1,84 milyon varil) petrol ihracatı ile Çin’in en büyük ikinci petrol tedarikçisi ülke konumunda yer aldı. Nisan ayında gerçekleştirilen petrol miktarı ise 2,17 milyon varili buluyordu. Bu veriler Suudi Arabistan’ın Çin’e gerçekleştirdiği petrol ithalatında bir önceki aya göre yüzde 25’lik bir gerilemeye işaret ediyor. Ayrıca, Çin Gümrük İdaresi’nden açıklanan verilerde, Çin’in Mayıs ayında 260 bin ton İran petrolü ithal ettiği de not düşülüyor. ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarına rağmen Çin, İran petrolü almaya devam ediyor.

Çin’in ham petrol ithalatı, Mayıs ayında, bir yıl önceki en düşük baz seviyenin yaklaşık yüzde 12’si oranında artarak günde 10,8 milyon varile yükselmiş bulunuyor. Çin’den açıklanan rapora göre, Çin Mayıs ayında Venezuela’dan ise petrol ithal etmedi. Özellikle Çin devletine ait petrol şirketleri, ABD’nin Venezuela’ya yönelik ikincil yaptırımları karşısında bir hata yapmaktan çekinerek 2019 yılının sonlarından bu yana Venezuela’dan petrol alımından kaçınıyor.

İran ve Rus petrol fiyatlarının Latin Amerika ülkeleriyle rekabet eder seviyelere düşmesi sonrası, Çin’in Brezilya’dan gerçekleştirdiği petrol ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 19 düşüşle 2,2 milyon tona geriledi.

Son iki yılda İran ve Venezuela menşeli petrol ithalatı için bir aktarma noktası olarak kullanılan Malezya’dan yapılan ithalat ise Mayıs ayında Nisan ayına göre sabit seyrederken bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 2,2 milyon tonu bularak yüzde 100’den fazla artış gösterdi.

İran ve Rus petrol fiyatlarının Latin Amerika ülkeleriyle rekabet eder seviyelere düşmesi sonrası, Çin’in Brezilya’dan gerçekleştirdiği petrol ithalatı da bir önceki yıla göre yüzde 19 düşüşle 2,2 milyon tona geriledi.

Rus doğal gaz ithalatında ise yüzde 56 artış

Çin Gümrük İdaresi verileri ayrıca Çin’in Rus doğal gaz ithalatının ise geçen ay yaklaşık 400 bin tona yaklaşarak 2021 Mayıs ayına kıyasla yüzde 56 arttığını da gösteriyor. Verilere göre 2022 yılının ilk beş ayında Çin’in gerçekleştirdiği toplam doğal gaz ithalatı yıllık yüzde 22 artışla 1,84 milyon tona yükseldi.

Küresel petrol arzı arttı

 

Rusya, Hindistan'ın ikinci büyük petrol tedarikçisi oldu

 

Rusya Çin yakınlaşması Batı’yı neden rahatsız ediyor?