Pendik’te 1+1 karmaşası

Pendik Belediye Başkanı'nın geçtiğimiz aylarda 1+1 dairelerle ilgili müteahhitlere yaptığı uyarının ardından aldığı yeni kararlar tartışılıyor

Pendik’te Yenişehir ve Çamlık Mahalleri’nde yapılan plan değişikliğiyle 70 metrekareden düşük 1+1 dairelerin önü kesilirken, CHP’nin Pendik Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Tarık Balyalı, uygulamayı “Bugüne kadar insanların ne yiyip ne içeceğinden kaç çocuk sahibi olmasına kadar karar veren AKP zihniyeti bu sefer Pendik’ten başlayarak kimin kaç odalı evde oturacağına bile karar vermek istiyor” dedi.
2 mahalle sınırı
Bu gelişmenin ardından Kenan Şahin, açıklama yaparak, Pendik’te 1+1 dairelerin yasaklanmasının söz konusu olmadığını, 1+1’lerin sayısının sınırlandırıldığını söyledi. Alınan kararın 2 bölgeyi kapsadığını ifade eden Şahin, şunları kaydetti: “Alınan karar, sadece iki mahallemizi kapsıyor. Bu bölge planlı gelişen alandır. 1/5000’lik plana göre bir nüfus yoğunluğu belirlenmiş ve buna göre de şehir oluşturuldu. Bir parselde 120 daire yapılması öngörülmüşken, yönetmeliklerde var olan mevzuat boşluklarından dolayı aynı alana 40’ar metrekareden 300 daire yapılmaya başlandı.
Belediye Meclisi’nin aldığı kararla bu sayı 172 daire ile sınırlandırıldı. İnşaat firmaları isterlerse tümünü 1+1 yapabilirler, ancak daire sayısında sınırlama vardır.”
 ‘1+1’ler vazgeçilmez’
Bölgede 1+1 daire yapan inşaat firmaları ise küçük dairelerin çokça talep gördüğünü belirterek, küçük dairelerin özellikle İstanbul'da proje geliştiricileri icin önemli olduğunu vurguladı. İnşaatçılar,  gayrimenkul sektöründe stüdyo ve 1+1 konutlardan vazgeçilemeyeceğini dile getirdi.