BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakKonutta yüzde 10 indirim olur mu?----

Konutta yüzde 10 indirim olur mu?

Konutta yüzde 10 indirim olur mu?
22 Şubat 2016 - 11:44 www.finansgundem.com

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut fiyatlarında düşüşün sağlanabilmesi için ilk adımı attı

Son yıllarda konut fiyatlarının iyice yükselmesiyle toplumun geniş kesimleri için ev sahibi olmak hayal haline geldi. KONUTDER, bu gidişe dur demek için bir adım attı. Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığına önerilerini ileten dernek, bunların yapılması halinde markalı konut fiyatlarında yüzde 8-10 indirim olabileceğini söylüyor.

Türk halkı için ev almak, evlenmek kadar önemli bir şey. Ancak Türkiye'de başta İstanbul olmak üzere hemen her kentte son beş yıl içinde konut fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı, Bunda Mütekabiliyet Yasası'nın etkisiyle Türkiye'den yabancı alımlarının artması, markalı konut projelerindeki artış, arsa ve inşaat maliyetlerindeki artış gibi pek çok faktör etkili oluyor.

Konut geliştiricilerden tüketiciye kadar hemen herkes fiyatların artması nedeniyle orta ve alt gelir grubuna yönelik konut talebinin karşılanamamasından şikayet ediyor.

Geçtiğimiz hafta 2015 yılını değerlendirip 2016 yılı hedeflerini açıklamak üzere bir toplantı düzenleyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), konut fiyatlarında yüzde 8'lere varan bir indirimi sağlayabilecek tedbirler alınması için Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na önerilerini ilettiklerini açıkladı.

DÜZENLEMELER YAPILMALI

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut fiyatlarında düşüşün sağlanabilmesi için Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan önemli beklentileri olduğunu söylüyor. Mesela Çelik, TOKİ ve Emlak Konut arsalara ne kadar KDV ödüyorsa özel sektörün de aynı KDV'yi ödemesini istediklerini ifade ediyor. Çelik, tapu harçları, rant vergisi ve İmar Yasası'nda düzenleme yapılması gibi pek çok istekleri olduğunu vurguluyor.

Ömer Faruk Çelik, inşaat sektörünün sağlıklı olarak yoluna devam edebilmesi için bu düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu ifade ediyor. Çelik, bu düzenlemelerin yapılması halinde markalı konut üreticilerinin maliyetlerinin düşmesiyle tüketicilere yüzde 8-10 daha ucuza konut üretip satabileceklerini de vurguluyor.

Ömer Faruk Çelik, 78 bini kadın olmak üzere inşaat sektöründe 2 milyon kişinin çalıştığım, sektörün 2015 yılında yüzde 10 büyüdüğünü belirtiyor. Çelik, 2015 performansı ve 2016 beklentileri hakkında şöyle konuşuyor: "Türkiye genelinde sektör yüzde 10 büyürken İstanbul'da büyüme yüzde 6 oldu. Rakamlar markalı konutun Anadolu'ya yayıldığını gösteriyor. Yabancıya satış rakamı 5 milyar dolara ulaştı. 2016'da yüzde 5 büyüme bekliyoruz. Birinci elde 600 binden 640 bine çıkarız. Yabancıya satışta 10 milyar dolarlık agresif büyüme bekliyoruz."

Ömer Faruk Çelik, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sektörü ciddiye almasının da kendilerini sevindirdiğini ifade ediyor. Çelik, yeni bakan Fatma Güldemet Sarı'nın gelişiyle, kadın eli değen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sektörün daha güzel gelişmeler yaşayacağını düşündüklerini de söylüyor.

Sektörün ağır topları

KONUTDER, Artaş inşaat, Ağaoğlu, DAP Yapı, Kuzu Grup, DKY inşaat. Sur Yapı, Sinpaş gibi markalı konutun önde gelen 16 şirketini temsil eden 47 kişi tarafından kuruldu, inşaat sektörünün sorunlarını kamu kurumlarına iletip çözüm bulmak üzere kurulan dernek, bu konuda aktif çalışmalar yürütüyor.

(Levent Gökmen Demirciler/Ekonomist Dergisi)
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • halil22 Şubat 2016 13:29

    konut fiyatları gereğinden fazla balon bir düzetltme yapması şart daha nerlere çıkacak fiyatlar.ytd

  • tv22 Şubat 2016 13:07

    maliye kdvyi indirecegine mütahitler karlarından fedakarlık yapsınlar ilerde satılmadıgıda fiyatlar zaten düşecek

  • hakan22 Şubat 2016 13:01

    TOKİ ye uygulanan KDV yi özel sektöre uygulasa fiyatlar daha artar talep yönüyle,bunların amacıda bu zaten bence siz yüzde10 falan indirmeyin konut fiyatlarını ceplerini daha da doldurur bunlar

  • adem garip22 Şubat 2016 12:46

    Tekstilciler gibi kampanya yapsınlar .Sezon sonu yüzde 70 indirim.