Ora'da neler oluyor?

Ora’da batık hale gelen 285 milyon euroluk kredisi için Sayıştay raporu Meclis’e gitti

Ziraat Bankası’nın Ora’da batık hale gelen 285 milyon euroluk kredisi için Sayıştay raporu Meclis’e gitti. Raporda bankadaki yönetim değişikliğine vurgu yapıldı.
Vatan Gazetesi'nden Gülümhan Gülten'in haberine göre, Ziraat Bankası’nın 2010 yılında Ora İstanbul Alışveriş Merkezi’ne verdiği 285 milyon euroluk kredinin bankadaki yönetim değişikliğinin ardından 2012 yılında batık hale gelmesinin perde arkasını Sayıştay araladı. Ziraat Bankası 2011 yılı hesaplarıyla ilgili 2012 sonunda tamamlanan Sayıştay raporu Meclis’e gönderildi. Raporda, bankanın en yüksek tutarlı kredisi olan Ora kredisinin batış hikayesine de uzun bir bölüm ayrıldı. ‘Hizmete Özel’ damgasıyla gönderilen gizli rapor, Meclis Kit Komisyonu’nda görüşülecek.
Konuyla ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) ve Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun sürdürdüğü incelemenin ardından Sayıştay, konuyu çok detaylı ele aldı. 29 Ekim 2011’de görkemli bir açılışla kapılarını ziyaretçilere açan Ora İstanbul’un bir anda iflas noktasına gidişi ve Ziraat Bankası’nın batık hanesine 285 milyon euroluk bir alacak kalemi olarak yazılması Sayıştay raporunda uzun ve çok taraflı anlatıldı. Sayıştay’ın kredinin batışıyla ilgili bankadaki yönetim değişikliğine vurgu yapması dikkat çekti. Raporda, yönetim değişikliğinin ardından, ‘Kredi riskinin yönetilmesi için çözüme yönelik gerekli tedbirlerin alınmadığı ve konunun bir anlamda sürüncemede bırakılarak zamana yayıldığı’ vurgulandı.
Özkaynak sorunu
Sayıştay ayrıca, “Bankanın icra kadrolarında yaşanan değişikliğe müteakip yönetim kuruluna yapılan sunum ve söylemlerde sürekli olarak firma özkaynağının yetersiz olduğu maliyet hesaplarının şüpheli olduğunun vurgulanmaya başlandığı ve bir önceki dönemde bankaca son derece olumlu bulunan projeye ilişkin banka görüşünün olumsuz yönde değiştiği...” belirtildi.
Söz konusu raporda, “Projede özkaynak yetersizliğinin söz konusu olmadığı ancak standart ve değerleme raporunun dikkate alınmadan özkaynak yetersizliğinden sözedildiği...” eleştirildi. Sayıştay raporunda, “Krediyi alan firmanın talebine rağmen, konunun banka yönetim kurulu gündemine alınmadığı, problemlerin çözümüne ilişkin çözüm ve alternatiflerde gecikmenin ortaya çıktığı ve ancak Mart 2012’de Yönetim Kurulu gündemine alınabildiği (Kasım 2011’den)...” vurgulandı.
Ekspertiz: 334.5 milyon TL İpotek: 675 milyon euro
Sayıştay raporunda projeyle ilgili TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin ekspertiz raporuna da değinilerek, şöyle denildi: “1.11.2010 tarihli 2010ZB-A250 sayılı ekspertiz raporunda göre toplam ekspertiz değeri 334.3 milyon TL olan projeye ait tüm gayrimenkuller ile projenin kendi iç teminatları dışında yeni /ilave gayrimenkuller üzerinde 675 milyon euro tutarında 1. derece ve sırada ipotek tesis edildi.”
Ora’da ne oldu?
 İstanbul Bayrampaşa’da 70 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen Ora’da restoran ve kafeler, açık hava tiyatrosu, 4 bin metrekarelik büyük meydan ve 3 bin araçlık kapalı otopark da bulunuyor. Projenin 400 milyon dolara mal olduğu belirtilmişti. Bünyesinde 4 yıldızlı Crowne Plaza ve 3 yıldızlı Holiday Inn Express otellerinin de yer aldığı Ora’ya 2010 yılında 285 milyon euro kredi verdi. Ancak bu kredi 2012 yılı sonunda Ziraat Bankası’nın tahsili gecikmiş alacaklar kalemine geçirilerek batık hale geldi.
285 milyon euroyu kimler aldı?
Ziraat Bankası’ndan söz konusu 285 milyon euroluk krediyi alan Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım Geliştirme A.Ş., 7 Aralık 2007 tarihinde kurulmuş. Şirketin kuruluş sermayesi 48 milyon 700 bin TL.
Ora İstanbul Yatırım Geliştirme’nin iş konusu, turizm ve eğlence sektöründe her türlü konaklama tesisi, eğlence merkezi, sağlık ve spor tesisleri, günübirlik tesisler kongre ve sergi merkezleri, zincir tesisler, villalar, devre mülkler kış sporları, kayak merkezleri, tatil merkezleri, tatil siteleri, turizm kentleri vs. inşa etmek, inşa ettirmek, kurmak ve kurdurmak, kiralamak, işletmek olarak sıralanıyor.
Şirketin ortakları ise şu isimlerden oluşuyor:
Ahmet Sabri Uluğ, Emine Zeynep Kıray, Enver Nalbant, Fatma Müberra Rizo, Vladko Riso.