Omikrona karşı AstraZeneca ve Oxford'dan aşı işbirliği

AstraZeneca'dan yapılan açıklamada, Omikron varyantına karşı etkili olacak aşı için Oxford ile çalışma başlattıklarını duyurdu

İlaç firması AstraZeneca, korona virüsün Omikron varyantına özel bir aşı üretmek için Oxford Üniversitesi ile birlikte çalıştığını açıkladı.

Şirket sözcüsü yaptığı açıklamada, "Oxford Üniversitesi ile birlikte, ihtiyaç duyulduğunda ve ortaya çıkan verilerle şekillenecek bir Omikron aşısı üretme konusunda ilk adımları attık" dedi.

Haberi ilk olarak Financial Times gazetesi, Oxford Üniversitesi araştırma grubu lideri Sandy Douglas'a atıfta bulunarak bildirmişti.

Douglas, gazeteye verdiği demeçte, "Adenovirüs bazlı aşılar, prensipte herhangi bir yeni varyanta daha hızlı yanıt vermek için kullanılabilir" dedi. Oxford’dan henüz yeni bir açıklama gelmedi.

Geçen hafta açıklanan bir laboratuvar çalışması, AstraZeneca'nın antikor kokteyli Evusheld'in Omikron varyantına karşı nötralize edici aktiviteyi koruduğunu ortaya koymuştu.

Aşı üreticileri Pfizer/BioNTech ve Moderna da daha önce Omikron'a özgü Covid-19 aşıları üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Moderna, klinik deneylere gelecek yılın başlarında başlamayı umduğunu kaydetmişti.

Omikron varyantı bir ülkeye daha sıçradı

 

Biden yönetimi 500 milyon evde hızlı test kiti satın aldı

 

AB ve AstraZeneca aşı tedariki konusunda uzlaştı