OECD’nin altı aylık raporunda iki farklı senaryo

Altı ayda bir yayınlanan OECD raporunda bu sene ilk kez iki farklı senaryo yayınlandı. Senaryoların birisinde virüs etkisini yitirirken diğerinde ikinci dalganın gerçekleşmesi değerlendiriliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Çarşamba günü yılda iki kez paylaştığı ekonomik görünümünü yayınladı. Örgüt alışılmadık bir şekilde korona virüsün gerilemeye devam ettiği ve ikinci bir dalganın patlak verdiği olmak üzere iki farklı ekonomik senaryo açıkladı. OECD Baş Ekonomisti Laurence Boone, her iki tahminin de eşit derecede olası olduğunu söyledi.

Her iki tahmininde dikkat çekici olduğu senaryolarda salgının gerilemeye devam etmesi durumunda ABD gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) %7,3 küçülüyor ve 2021 yılında %4,1’lik bir büyüme sağlanıyor. İkinci dalga senaryosunda ise ABD’de 2020 yılında GSYİH %8,1 azalıyor ve 2021 yılı büyümesi sadece %1,9 oranında gerçekleşiyor.

İkinci Dalga senaryosunda ABD işsizlik rakamları dördüncü çeyrekte %16,9’a fırlıyor ve 2021’in dördüncü çeyreğinde ise ancak %10’a kadar düşebiliyor. Salgının etkisini yitirmesi durumunda ise bu yılın dördüncü çeyreğinde işsizlik rakamları %10,4 ve gelecek sene ise %8,2 olarak bekleniyor.

Önlemler yeterli olmayabilir

OECD Baş Ekonomisti Laurence Boone’ye göre test, izleme, takip ve sosyal mesafe ikinci dalganın önlenmesi için yeterli olmayabilir. Boone, turizm, seyahat, eğlence, yeme içme ve konaklama gibi sektörler için aşı veya yaygın tedavi yöntemleri olmadığı sürece normale dönüşün mümkün olmadığını söyledi.

Baş Ekonomist, "Bazı sektörlerde büyüme artsa bile, genel faaliyet bir süre sessiz kalacak. Hükümetler, insanların ve firmaların uyum sağlamasına olanak sağlayan güvenlik ağları sağlayabilir, ancak özel sektör faaliyetlerini, istihdamı ve maaşları uzun bir süre koruyamaz" ifadelerini kullandı. Boone daha fazla kamu yatırımlarını dijital ve yeşil teknolojilere yönelmeye çağırdı.

Maske ikinci dalgayı önler mi

 

ABD'de enflasyon mayısta beklentilerin altında kaldı

 

Küresel ekonominin gündemi FED toplantısı