BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiKüresel ekonominin gündemi FED toplantısı----

Küresel ekonominin gündemi FED toplantısı

Küresel ekonominin gündemi FED toplantısı
10 Haziran 2020 - 13:18 www.finansgundem.com

Korona virüsün neden olduğu belirsizlikler nedeniyle geçtiğimiz mart ayında yapılamayan FED toplantısı aralık ayından beridir ilk kez gerçekleşecek

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika değerlendirmesine saatler kala uzmanlar FED’in ABD ekonomisini korona virüs kaynaklı resesyondan kurtarmak amacıyla faiz kararının üzerinden geçmesini bekliyor.

ABD’de Federal Açık Pazar Komitesi’nin iki günlük toplantısının ardından faiz oranlarının %0 ila %0,25 aralığında kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Komite Türkiye saatiyle saat 17:00’da açıklama yapacak ve bu Aralık ayından itibaren ilk kez üç aylık öngörülerini paylaşacak. Komita açıklamasından yarım saat sonra FED Başkanı Jerome Powell video konferans yöntemiyle basın mensuplarının karşısına geçecek.

Mayıs ayı işsizlik verilerinin beklenenden çok iyi gelmesi ABD’de ekonominin yavaş da olsa açıldığını gösteriyor. Fakat FED’in bu verilerin ardından kredi akışını düzene sokmak için uyguladığı acil durum politikalarından vazgeçme sinyali paylaşması beklenmiyor.

Powell'dan beklenti korumacılığı geride bırakması yönünde

Finansal hizmet şirketi Amherst Pierpont Securities’in Baş Ekonomisti Stephen Stanley, "İnsanlar politika tahminlerinin neye benzediğini görmek için sabırsızlanıyorlar” ifadelerinde bulunarak Powell’ın olası açıklamalarına ilişkin “Herhangi bir korumacılık çabasının olmadığını vurgulaması olasıdır. İşlerin nasıl yoluna gireceği konusunda oldukça düşünceliyiz" dedi.

Bloomberg’in haberine göre ekonomistler Faiz oranlarının tekrar yükselmesinin ancak 2022 yılında mümkün olabileceğini belirtiyor. Bazı ekonomistler 2023 ya da sonrası için dahi bir yükseliş beklemiyor. FED’in aralık ayındaki bir önceki toplantısında 2022 yılı için faiz oranları ortalama %2,125 olarak öngörülmüştü. Bu tahminler mart ayından itibaren salgının yayılmasıyla yok olmuş ve FED 15 Mart tarihindeki politika toplantısı da iptal edilmişti.

Ekonomik projeksiyonlar

Komite mart ayı toplantısının iptal edilmesinin yanında virüsün neden olduğu belirsizlikler nedeniyle, alışılmadık bir biçimde, ekonomik projeksiyonlarını haziran ayında gerçekleşecek bir sonraki toplantıya ertelemişti.

ABD’de mayıs ayı işsizlik rakamlarının %13,3’e beklenmedik düşüşünün ardından FED işsizlik oranı beklentilerini %10’a kadar düşürebilir. İşgücü piyasası iyileşirken ve işsizlik oranının önümüzdeki iki yıl içinde azalacağı öngürülürken, virüs etkisiyle ekonomik aktivitedeki düşüşün petrol fiyatlarını sarsması nedeniyle enflasyon tahminlerinin düşmesi bekleniyor.

Finans şirketi Stifel’in Baş Ekonomisti Lindsey Piegza, "FED’in kasvetli tahmin rakamları olabilir ama iyimser söylemleri ve iyileşme için uzun vadeli bir görünümleriyle ile darbeyi yumuşatabilir" ifadelerini kullandı.

Komite açıklaması

Komite’nin temel mesajı aynı kalacak olsa da açıklama beklenenden daha iyi gelen işsizlik rakamlarını yansıtacak şekilde değiştirebilir. Açıklamada FED’in ekonomiyi desteklemek için "tüm araçları" kullanmaya hazır olduğunun belirtilmesi muhtemel.

Kurumsal yatırım araştırmaları şirketi Cornerstone Macro'nun ortaklarından Roberto Perli işsizlik rakamlarının FED açıklamasına etkisine ilişkin, "Rakamlar açıkça cesaret verici ve mayıs ayı rakamları adeta dibe vurdu. Yine de FED'in bunları yorumlamada muhtemelen çok dikkatli olacağını düşünüyorum." dedi. Bildirinin ilk paragrafında ekonominin açıklaması "biraz daha iyimser" olabilir.

Basın toplantısı

Powell 29 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında, durgunluğu dengelemek için ABD Kongresi'nin ek harcamaları lehine güçlü bir argüman ortaya attı. Ardından Kongre’ye ilişkin yorumlarının tonunu yavaşlattı. Chicago merkezli kredi danışmalığı firması Grant Thornton’un Baş Eknomisti Diane Swonk Powell’ın Kongre’ye olan baskısını tekrar arttırabileceğini belirtti.

Swonk, “ABD ekonomisinin özellikle protestolar nedeniyle yeni bir darbe daha almasının ardından ve Kovid-19 vakalarında olabilecek muhtemel artışlar nedeniyle Powell Kongre’yi daha fazla harekete geçirmek için teşvik etmek zorunda” ifadelerini kullandı. Baş Ekonomist’e göre eyaletler yeniden açılmalardaki gecikmeleri, toplumsal huzursuzluğu ve salgının yayılma riskini hissediyorlar ve bu durum eyaletlerin bütçe açıklarına da olumsuz yansıyacak.

Gundlach: Faizler artarsa tahvil piyasası normalleşir

 

ABD, petrol fiyatı tahminini yükseltti

 

Fed'den banka stres testleri için açıklama

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)