Mobbing 4 aşamada yaşanıyor

TBMM Araştırma Merkezi Uzmanı Cengiz Çukur, işyerlerinde mobbingin (psikolojik şiddet) 4 aşamada gerçekleştiğini söyledi.

TBMM Araştırma Merkezi Uzmanı Cengiz Çukur, işyerlerinde mobbingin (psikolojik şiddet) 4 aşamada gerçekleştiğini belirterek bunları, “damgalama”, “psikolojik saldırı”, “yönetimin mağdurdan kurtulmak istemesi” ve “işten kovma veya ayrılma” şeklinde sıraladı 

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan “Mobbing-çözüm önerileri” alt komisyonu, ilk toplantısını yaptı. Toplantıda Çukur, “mobbing” konusunda brifing verdi. Çukur, “mobbing”in birinci aşamasında tetikleyici unsurun çoğu zaman bir çatışma olduğunu, bu çatışmanın sürmesi halinde de mağdurun, iş arkadaşları veya yönetim tarafından damgalandığını bildirdi.

Yasa çıkıyor
İkinci aşamada psikolojik saldırıların başladığını, taciz dinamiklerinin harekete geçtiğini kaydeden Çukur, üçüncü aşamada ise yönetimin mobbing sürecinde yıpranan, kendini savunma mekanizması zayıflayan mağdurun hatalı olduğu sonucuna vararak ondan kurtulmayı isteyebileceğini belirtti. Çukur, dördüncü aşamanın da işten kovulma veya ayrılmayla sonuçlandığını ifade etti. İş hukukunda psikolojik tacizle ilgili açık ve doğrudan bir düzenleme olmadığını dile getiren Çukur, işverenin gerekli tedbirleri almak zorunda olduğunu vurguladı.
Çukur, ocakta TBMM’de görüşülerek yasalaştırılması planlanan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nın 417. maddesinin ilk fıkrasında, “İşveren, işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek ve işyerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzeni sağlamakla, özellikle işçilerin psikolojik ve cinsel tacize uğramamaları ve bu tür tacizlere uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür” denildiğini anımsattı.

Milliyet