Merkez Bankası'ndan yeni faiz artırımı mesajı

Başbakan Yardımcısı Şimşek ile birlikte aracı kuruluşların temsilcileriyle buluşan Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, 7 Haziran'daki Merkez Bankası toplantısında yeni bir faiz artırımı yapılacağının işaretini verdi

Finans Gündem / Özel

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Murat Çetinkaya, Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşları Birliği'nin düzenlediği özel toplantıda önemli mesajlar verdi. Çetinkaya, 7 Haziran'da yeni bir faiz artırımı mesajını verirken Başbakan Yardımcısı Şimşek de, Merkez Bankası'na müdahale olmayacağını ifade etti. 

ALT VE ÜST BANTLAR

Şimşek ve Çetinkaya, bu hafta Londra'da yatırımcılarla yapacakları toplantı öncesinde aracı kurum temsilcileriyle bir araya geldi.

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, 7 Haziran'daki Merkez Bankası toplantısını işaret ettiği konuşmasında kısa bir süre içinde politika faizinin 16.50 olacağını, ana fonlama kanalı olarak da haftalık reponun kullanılmasının planlandığını söyledi. Çetinkaya, "Önümüzdeki günlerde haftalık repodan fonlama yapmayı, belli seviyenin etrafında alt ve üst bantları belirleyerk dar bir bantı işleve geçirmeyi planlıyoruz. Böylece sadeleşme de tamamlanmış olacak" dedi. 

Cari açık konusuna da değinen Çetinkaya, "Yılın ikinci yarısından itibaren iyileşme olabileceğini" kaydetti. Çetinkaya, "Yıllık enflasyonda temmuz ayından itibaren düşüş yaşanacak. Gelişmeleri takip ederek ilave sıkılaştırma yapabileceğiz" mesajı da verdi. 

MERKEZ'E MÜDAHALE YOK

24 Haziran sonrasındaki yeni dönemde görev alıp almayacağı konusundaki sorulara yanıt vermeyen ancak göreve devam edeceği algısını oluşturan Başbakan Yardımcısı Şimşek de özel toplantıda, Merkez Bankası'na müdahale olmayacağı garantisini verdi. 

Kamu maliyesindeki gevşemenin mutlaka giderilceğini belirten Şimşek, bu konuda planlarının da hazır olduğunu söyledi.

Şimşek, "Bankacılık sistemi şoklara dayanıklı. Sorunlu krediler için yüzde 75 karşılık ayrılmış durumda. Yapılandırılan kredilerin toplam içindeki payı yüzde 4 civarında. Reel sektörün borçlarıyla ilgili devletin herhangi bir üslenmesi olmaz ancak özel sektöre prim vergi konusuyla ilgili olarak kamu sübvansiyonu oluşturulabilir" dedi.

YÜZDE 1 ARTIŞLA 10.5 MİLYARLIK YÜK

Şimşek, ilave her yüzde 1 faiz artışının reel sektöre 10.5 milyar TL yük getirdiğini de ifade etti.