Merkez bankaları hedefi tutturmakta zorlanıyor

Merkez bankaları, dünya genelinde büyüme ve ticaret düşük seyretmesi ile birlikte enflasyon hedeflerini yakalamakta gittikçe zorlanıyor

Merkez bankaları, enflasyonda kendi standartlarını yakalamakta başarısız oluyor. Dünya genelinde büyüme ve ticaret aşağı yönlü bir seyir izlerken, enflasyon ABD, Avrupa, Japonya ve Çin’de yetkililerin istediği seviyelerden düşük seyrediyor.

Merkez bankaları yetkilileri yine de Ağustos ayı sonunda Jackson Hole Ekonomik Politika Sempozyumu’nda bir araya geldiklerinde, daha düşük rakımlarda seyreden piyasa çalkantısı ile birlikte enflasyonun “gerçekten ve nihayet” artış göstermek üzere olduğu ile ilgili konuşmalar yaptılar. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, önceden hazırlanmış konuşmasında, “Aşağı yönlü baskı yapan güçlerin zayıflaması ile birlikte enflasyonun yukarı yönlü hareket edeceğine inanmak için iyi neden var” ifadesini kullandı. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Mark Carney, ekonomide “sürdürülebilir bir ivme ihtimaline” ve enflasyon baskılarında kademeli bir artışa değindi. Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vítor Constâncio, “Avrupa büyümeyi sürdürdükçe enflasyon oranını hedefe ulaştırmada maddi bir etki olduğuna güvenebiliriz” diye konuştu. Japonya Merkez Bankası (BOJ) Guvernörü Haruhiko Kuroda, 28 Ağustos’ta Japonya’nın yüzde 2’lik enflasyon hedefine gelecek yıl ulaşacağı konusunda ısrar etti. Ancak Japonya’dan gelen son enflasyon verisi açık bir şekilde sıfır seviyeydi.

ABD’de Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) federal fonlama oranının 16-17 Eylül’de artırılması ihtimalini masadan kaldırmadı. Ancak enflasyon Nisan 2012’den bu yana Fed hedefinin altında seyrediyor. Vadeli kontrat fiyatlamalarına yansıdığı gibi Fed’in faizi Eylül’de artırma ihtimali piyasaladaki kargaşanın ardından 26 Ağustos’ta yüzde 24’e kadar geriledi. 2 Eylül itibarıyla bu beklentisi yüzde 30 seviyesine geldi.