'Kulaklarımızdan para fışkırmayacak'

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş not artırımının ekonomi üzerindeki etkilerini anlattı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, CNBC-e'ye konuk oldu ve not artırımının etkilerini yorumladı.
Türk ekonomisinin artık sekiz sene önceki kırılganlığında olmadığını söyleyen Yalçıntaş, "Bugün çok daha sağlam, çok daha tutarlı bir ekonomimiz var" dedi ve "Bu noktada S&P'den not artışı gelmeli" diye ekledi.
Türkiye'nin dört ayrı kuruluştan "yatırım yapılabilir" notu almasının iş hayatını nasıl etkileyeceği sorulduğunda ise Yalçıntaş, "Türkiye'ye yatırım yapılması kolaylaşacak, fonlar daha rahat gelebilecek ama hiçbir zaman kısa vadede kulaklarımızdan para fışkıracak duruma çok hızlı gelemeyiz" dedi.
'KAMU KURUMUNA BAŞKAN ADAYI OLMAK DOĞRU DEĞİL'
İTO'daki görevi yakında sona erecek olan Yalçıntaş, başkanlıktan sonra ne yapacağı; TOBB ya da DEİK'in başkanlığına aday olup olmayacağı yönündeki soruya, "Bir kamu kurumunun başkanlığına aday olmak doğru değil. İnsanlar size gelip 'Bu görevi yapar mısın?' diye soralarsa o görev yapılabilir" şeklinde yanıt verdi.
'ÇEK GÜVENİLİR ÖDEME ARACI HALİNE GELEMEDİ'
Yalçıntaş, çek yasasıyla ilgili olarak, "Çek güvenilir ve vadeli bir ödeme aracıydı, bugün o boşluk var. Şu anda Türkiye'de çek eski güvenilir ödeme aracı haline hala gelemedi" dedi.
Çek sorgulama sisteminin devreye girdiğini hatırlatan Yalçıntaş, bunun da aksayan yanları olduğunu kaydetti. Yalçıntaş zaman içerisinde bu enstrümanlar daha da yaygınlaşacağını ve çekin güvenilirliğini sağlayacağını söyledi.
Hapis cezasının kalkmasının "ekonomik suça ekonomik ceza" prensibi çerçevesinde iyi olduğunu söyleyen Yalçıntaş, "Çekini ödeyemeyen insanların mağdur olmasını kimse istemez" dedi.