Küçük bankalar fintekler için büyük fırsat

Korona virüs pandemisiyle birlikte hız kazanan dijitalleşme sürecinde küçük bankalar, 12 milyar dolarlık teknoloji bütçesine sahip olan JPMorgan gibi devlerin gerisinde kaldı. Ancak bu küçük bankalar fintek şirketleri için büyük bir fırsat oluşturuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzun yıllardır teknoloji bankacılık sektöründe konsolidasyonun en büyük tetikleyicisi olarak görülüyor. Bankacılık sektörü dijitalleşirken küçük bankaların, dev bankalarla rekabet edebilmek için güçlerini birleştirmesi gerektiği düşünülüyordu. Zira sektör devlerinden bir tanesi olan JPMorgan teknolojik inovasyonlar için 12 milyar dolarlık bir bütçeye sahip.

Ancak sektörün rekor bir hızla dijital teknolojileri benimsemesine neden olan küresel pandeminin ikinci yılında, konsolidasyon yavaşladı. Financial Times’ın haberine göre 2016 ve 2019 yılları arasında ABD’de Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından onaylanan bankaların toplam sayısı her yıl en az %4 oranında düşüş gösterdi. Ancak bu rakam 2020’de %3,4’e düştü ve FDIC onaylı bankaların sayısı bu yıl yalnızca %1 düşüş gösterdi.

ABD’de küçük ölçekli bankalar pandemi sürecinde fintek şirketlerinin de desteğiyle direnç gösterdi. Synctera gibi platformlar küçük bankaları, bu bankaları müşterilerinin yeni dijital beklentilerini karşılama konusunda desteklemeyi hedefleyen fintek şirketleriyle bir araya getirme konusunda önemli bir rol oynadı. Bankacılık yazılımları sağlayıcısı Q2 gibi diğer platformlar da finansal kurumların teknoloji çözümlerini dış kaynaklardan sağlamasına imkan tanıyor.

Q2’nun Başkan Yardımcısı Roger Amador geçtiğimiz 18 ayda telefonunun oldukça sık çaldığını söyledi. Şirket yakın zamanda dev fintek şirketi Plaid ile işbirliği yaparak 500 bankadan oluşan müşteri ağına binlerce fintek uygulamasına daha kolay erişim imkanı tanıdı. Bu uygulamalar arasında üçüncü parti bütçe araçları da yer alıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre banka ve fintek işbirliklerinden ise her iki taraf da fayda görüyor.

Küçük bankaların teknolojik ilerleme konusunda hızlanma isteği, fintek hizmeti sağlayan şirketlerin yükselişine neden oldu. Plaid’in Finansal Erişim Başkanı Ginger Baker, “küçük kurumlar halen iç platformlarını yeniliyor ve bu yeni dünyada organize olmaya çalışıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “bu alan bizim için gerçekten bir büyüme fırsatı. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi de bu nüfusun genellikle yeterli desteği alamaması” ifadelerini kullandı.

Fintek şirketleriyle gerçekleştirilen işbirlikleri küçük bankaların rekabet avantajını artırıyor olsa da, sektördeki küçük oyuncuların yine de devasa bir karlılık uçurumuyla başa çıkması gerekiyor. ABD’de FDIC’e bağlı yaklaşık 5 bin bankanın toplam karları son çeyrekte %281 yükseldi. Ancak bankacılık pazarının %91’ini oluşturan küçük ölçekli bankalarda karlar üçte birin altında yükseliş gösterdi.

Sözleşme bankacıları iş seyahatlerine geri dönüyor

 

Banka birleşmelerinde 13 yılın en hızlı dönemi

 

Çin'in Ar-Ge harcamaları 375 milyar doları aştı