Kripto para için ‘çalışma grubu’ kuruldu

Batan kripto para platformu sonrası mağduriyetlerin artmaması için Finansal İstikrar Komitesi’nin talimatıyla ‘kripto para özel ekibi’ kuruldu

Son dönemde yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle harekete geçen hükümet, kripto varlık platformları gibi finansal teknolojileri daha yakından takip etmek ve kurumları arasında etkin eşgüdüm sağlamayabilmek için “çalışma grubu” kuruldu.

Hazine ve Maliye Bakanı başkanlığında, MB, BDDK, SPK ve TMSF başkanlarından oluşan Finansal İstikrar Komitesi’nin talimatıyla oluşturulan, “kripto para özel ekibinin” bir süredir kripto varlıkları, platformlarını yakından izlediği öğrenildi. Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre, SPK, TBMM’ye gönderdiği yazıda, kripto para platformlarına ilişkin denetim yetkisinin bulunmadığını belirtirken, diğer devlet kurumlarının, kripto para işlemlerinin herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında olmadığı ve işlem yapanların zarara uğrayabilecekleri konusunda uyarılarda bulunduğunu bildirdi.

TBMM Dilekçe Komisyonu’na, Bitcoin ve Thodex gibi kripto para platformlarında milyonlarca lira kaybeden vatandaşlardan yağmur gibi şikayet yağdı. Komisyon başvuruları SPK’ya iletti.

SPK, Meclis’e gönderdiği yazıda kuruluş kanununa atıf yaparak, şunları kaydetti: “Sermaye piyasası aracı tanımına dahil olmayan kripto varlıklar ve bu varlıkların el değiştirdiği platformlar kurulumuz yetki alanına girmemektedir.

Bu kapsamda, herhangi bir resmi kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen kripto varlıklar kurulumuz görev alanını ilgilendiren mevzuatta yer verilmiş bir sermaye piyasası aracı olmadığından ve bu varlıkların el değiştirdiği şirketler kurulumuz yetki alanına girmediğinden, mevcut düzenlemelere göre bahsi geçen şirketler ve bunların müşterileri ile imzaladıkları sözleşmeler hususunda kurulumuzca bir inceleme yapılması imkanı bulunmamaktadır.”

Kara para ile mücadele yönetmeliğine 'kripto para' ayarı

Kripto paralar 'resmen' ödemelerde yasak!

Kripto para işlemlerinde banka zorunluluğu

En yaygın 5 kripto para dolandırıcılığına karşı 5 önlem