Kim Jong Un ekonomik krize çare arıyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülkesindeki ulusal ekonomide yaşanan gerileme ve yaşam standartlarında belirgin bir iyileşme görülmemesi nedeniyle önümüzdeki yıl başında iktidardaki İşçi Partisi Kongresi'ni toplama kararı aldı

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA'nın duyurduğu haberde Kim Jong Un'un Kuzey Kore'nin "birçok açıdan beklenmedik ve kaçınılmaz zorluklarla" karşı karşıya olduğunu söylediği aktarıldı.
 
Kore Kore lideri geçtiğimiz yıl ülkesinin nükleer ve füze programlarını durdurmak amacıyla giderek sıkılaşan yaptırımlara rağmen kendi kendine yeten bir ekonomi kurma yolunda çığır açacakları vaadinde bulunmuştu.

KCNA'nın haberinde, iktidardaki İşçi Partisi Kongresi'nin çarşamba günü gerçekleştirilen genel kurulunda son beş yılda alınan dersler değerlendirilerek "doğru bir çizgide mücadele ile stratejik ve taktik politika ortaya koymak amacıyla Ocak ayında kongrenin toplanmasına karar verildiğini duyurdu. Parti kongresinde önümüzdeki beş yıl için yeni bir ekonomik plan belirlenecek.

Kongrenin toplanması ne anlama geliyor?
Ocak ayında gerçekleştirilecek olan toplantı kararının, uluslararası yaptırımlarla ve son günlerde yaşanan sel felaketiyle mücadele eden ülkenin, katı biçimde uyguladığı kapalı sınır politikası ve koronavirüs salgınının önüne geçmek için uyguladığı tedbirlerle büyük ekonomik zararla karşı karşıya kaldığı bir dönemde alınması dikkat çekti.

Her ne kadar yeni planların ne içereceğine dair bir detay bulunmasa da, uzmanlar bir denetleme komitesinin çalışmalarından bahsediliyor olmasının, kongrede özel ekonomik faaliyetle uğraşan kişilerin devlet hazinesine daha fazla kaynak aktarmaya zorlanabileceğine dair bir ipucu olarak değerlendiriyor.

Kim Jong Un, 1980'lerden bu yana ilk kez 2016 yılında toplanan kongrede iddialı bir ekonomik plan sunmuş ve ülkesinin egemenliği başka nükleer silahlar tarafından ihlal edilmedikçe nükleer silahları kullanmayacağına dair taahhütte bulunmuştu.