Japonya'da top Abe'de

Japonya Merkez Bankası'nın yeni parasal teşvikleri 1 yıl sonraya ertelemesi, büyümeyi canlandırma görevini Abe'nin sırtına yükledi

Dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'nın merkez bankasının yeni parasal teşvikleri 1 yıl sonra başlatacığını söylemesiyle Abe yönetiminin üzerindeki, büyümeyi mali önlemler kanalıyla canlandırmasına yönelik baskılar arttı. BOJ'un kararı aynı zamanda ihracat rekabetliliğini destekleyen yendeki değer kaybını azaltma riskini öne çıkardı.
BOJ'daki başkanlık görevi 11 hafta sonra sonlanacak olan Massaki Shirakawa fün Başbakan Shinzo Abe'nin istediği gibi enflasyon hedefini yüzde 2'ye çıkarırken, buna yönelik acil bir hamlede bulunmadı. BOJ açık uçlu varlık alımlarını önümüzdeki Ocak'ta başlatmayı planlıyor.
Japon ekonomisinin ve yönetiminin başına geçtiğimiz ay geçen Abe, 20 yıldır devam eden deflasyonu sonlandırma çağrılarında bulunarak, BOJ'u şirketlerin kazançlarını ve vergi gelirlerini yükseltecek enflasyon hedefine yönelik adımlar atmaya ikna etti. Hisselerin BOJ kararı sonrasındaki düşüşü, Abe'nin iyimserliğinin, yeni BOJ başkanından daha güçlü önlemler beklendiğini yansıtıyor olabilir.
BOJ kararının hayal kırıklığına uğrattığını ancak kimsenin bunun yolu sonu olduğunu düşünmediğini söyleyen BNP Paribas SA'nın kıdemli ekonomistlerinden Hiroshi Shiraishi, BOJ'un dün çok fazla hamlede birden bulunmamasının, sonraki toplantılar için para politikası alanı bırakma isteğinden kaynaklanabileceğine dikkat çekti. Shiraishi, BOJ'un kademeli olarak hareket etmesiyle, yenin para politikası beklentisiyle zayıflamasının yavaşlayabileceğini belirtti.
Yen dün Mayıs'tan bu yana en büyük değerlenmesini kaydetmesinin ardından bugün Tokyo saati ile 11:54'te dolar karşısında 88.70'den işlem gördü. Nikkei 2 25 Endeksi BOJ'un Abe yönetiminin para politikasını gevşetme çağrılarına uyacağı beklentisiyle 10 hafta üst üste kazanç sağlamasının ardından bugün seans arasında yüzde 0.8 aşağıda seyretti.
Abe'nin karşısındaki bir diğer zorluk ise şirketlerin kredi taleplerinin 4. çeyrekte azalması şeklinde öne çıkıyor.