Japonya’da nakit dengesi martta artışa devam etti

Japonya’nın nakit dengesi mart ayında üst üste beşinci kez yükseldi.

Japonya’da dolaşımda olan para miktarı, ülkenin Kovid-19 salgınının ekonomik etkileri ile mücadele kapsamında Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) piyasaya nakit sürmesi ile üst üste beşinci ayda da yükseldi. BoJ verilerine göre, para tabanının ortalama bakiyesi veya dolaşımdaki nakit miktarı ve bankadaki mevduatlar, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,8 artarak 613,4 trilyon yene (5,5 trilyon dolara) yükseldi.

Nakit dengesinde görülen artış, BoJ’un kısa vadeli hisse alımları ve Kovid-19 salgınından etkilenen işletmelerin borçlanma   talepleri oldu. Finansal kurumların da  BoJ’daki mevduatları da yüzde 25,1 artışla tarihi en yüksek düzey olan 492,5 trilyon yene ulaştı.

BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, önceliğin salgında etkilenen ekonomiyi desteklemek olacağını vurguladığından, birçok analist BOJ'un piyasaya nakit sürmeye devam etmesini bekliyor. Japonya ekonomisi, güçlü ihracatlar sayesinde salgının neden olduğu sorunlardan kademeli olarak toparlanıyor, ancak yavaş bir aşı uygulaması ve özellikle Osaka şehrinde artan Kovid-19 vakaları görünümü belirsizleştiriyor.

BOJ'u, aşırı düşük faiz oranlarının banka kârlarına verdiği zarar gibi uzun süreli kolay para politikası sebebiyle eleştiren ekonomistler ise bankayı artan maliyetlere odaklanmaya çağırdı.

Merkez bankası, geçtiğimiz ay, nisan ayından itibaren tahvil alımlarını kısma planlarına yol açan araçlarını gözden geçirerek, uzun süreli parasal genişlemenin yan etkilerini gidermeye karar vermişti.

Japonya'da sert tedbirler geri geliyor

Çin Merkez Bankası: Bitcoin fiyat artışı dijital yuana ilgiyi artırıyor

Yurt dışı piyasalar Paskalya tatilinde kurlar sakin