İsrail ‘aile birleşimi’ yasasını uzatmayı başaramadı

İsrail’de Başbakan Naftali Bennett liderliğindeki yeni hükümet, İsrailliler ile evli olsalar bile Filistinlilerin İsrail’de yaşamasını yasaklayan aile birleşimi yasasının uzatılmasını başaramadı.

Yasanın uzatılması için yapılan oylamada, 8 partinin yer aldığı koalisyon hükümeti, dün akşam başlayan ve bu sabah erken saatlere kadar devam eden oturumun ardından çoğunluğu sağlayamadı.

Yapılan oylamada, 120 sandalyeli Meclis’te 59 evet ve 59 hayır oyu çıktı. 2 kişi de çekimser oy kullandı.

Knesset’in 2003 yılında çıkardığı yasaya göre, Filistinliler ve ‘düşman ülkelerde’ yaşayanlar, İsrailliler ile evlenseler bile İsrail vatandaşlığı veya ikamet izni alamıyorlar.

İsrail, yasanın Mart 2002’de Hayfa’da bir intihar bombacısının 17 kişiyi öldürdüğü intihar saldırısından sonra çıkarıldığını bildirdi.

O dönemde basında yer alan haberlerde, saldırganın evlilik yoluyla İsrail kimliği alan bir Filistinli olduğu ifade edildi.

Söz konusu yasa, bir İsrailli ve bir Filistinli olan eşlerin İsrail’de yasal olarak birlikte yaşayamayacağı anlamına geliyor.

2005 yılında yasada yapılan bir değişikliğe göre, 25 yaşını doldurmuş kadınlar ve 35 yaşını doldurmuş erkekler, geçici oturma izni başvurusunda bulunabiliyordu.

Yasa, 2007 yılından bu yana İran, Irak, Suriye ve Lübnan vatandaşlarına da uygulanıyordu.

Süresi bugün dolan yasa, Meclis’teki oylamada uzatılmadığı için yürürlükten kalkacak.

İsrail o aşıları Güney Kore ile takas edecek

 

İsrail'de 800 bin doz korona aşısı çöpe gitmek üzere

 

İsrail ile Filistin arasında aşı takası yapılacak