İngiltere maliye bakanı görevden alındı, yeni bakan Hunt

İngiliz basını, İngiltere Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in görevinden alındığını duyurdu. İngiltere'de görevden alınan Kwarteng'in yerine jet hızıyla Jeremy Hunt getirildi.

İngiltere'de piyasalardaki çalkantı sonrası İngiliz basını Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in görevden alındığını açıkladı.

BBC ve The Times kaynaklı haberlere göre, İngiltere Başbakanı Liz Truss, geçtiğimiz haftalarda açıkladığı mini bütçe ve vergi kesintileri ile piyasaları sarsan Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i görevden almaya karar verdi.

İstifa edeceğini doğruladı

Kwarteng, Twitter'dan paylaştığı ve Liz Truss'a hitaben yazdığı mektubunda, görevinden alındığını doğruladı.

Maliye Bakanı olarak görev yapmanın bir onur olduğunu dile getiren Kwarteng, "Başarınız bu ülkenin başarısıdır ve size iyi dileklerimi iletiyorum." ifadesini kullandı.

Böylelikle, 38 gün görevde kalan Kwarteng, "İngiltere'de 1970'ten bu yana en kısa süre görev yapan Maliye Bakanı" oldu.

Yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamada, Hunt'ın İngiltere'nin yeni Maliye Bakanı olduğu bildirildi.

Böylelikle, Jeremy Hunt, İngiltere'de 1 yılda göreve gelen dördüncü Maliye Bakanı oldu.

Hunt, daha önceki hükümetlerde, Dışişleri Bakanı, Sağlık Bakanı ve Kültür Bakanı olarak görev yapmıştı.

Eleştirilere neden olan vergi planından geri adım atılmıştı

İngiliz hükümeti, 23 Eylül'de ülkede toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklamıştı.

Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği yönündeki beklentileri artırarak sterlinin sert değer kayıpları yaşamasına neden olmuştu.

Ekonomik planlara yönelik sert eleştirilerin ardından hükümet, yüzde 45'lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçmişti.

Mini bütçenin bazı kısımlarında düzeltmeler yapılacak

The Times'ın haberinde, piyasaları rahatlatmak amacıyla bu hamleyle birlikte mini bütçenin bazı kısımlarında da düzeltmeler yapılarak kurumlar vergisinin tekrar artırılabileceği belirtildi. Habere göre bakan kısa süre içinde başbakanla görüşecek ve başbakan kamuoyuna açıklamalarda bulunacak.

Konu ile ilgili bilgi veren bir hükümet kaynağı, kurumlar vergisinin artacağını, ancak vergi miktarının yüzde 25’ten daha az olabileceğini söyledi. Kaynak ayrıca mini bütçedeki diğer önlemlerin yakında geri alınabileceğini belirtti.

İngiltere Maliye Bakanı, BoE'yi hedef aldı

 

İngiliz hükümeti vergi planında geri adım attı

 

Sterlini düşüren açıklama