IMF: ECB faiz indirimini de değerlendirmeli

IMF tarafından hazırlanan 4. madde değerlendirme raporunda, Euro Bölgesi ekonomik görünümünde önemli belirsizliklerin dikkat çektiği belirtildi.

Kuruluşun değerlendirmesinde Euro Bölgesi ekonomisinin korona virüs pandemisinden büyük oranda etkilendiği belirtildi. "Avrupalı otoritelerin politika yanıtları hız, kapsam ve ölçek bakımından kayda değer nitelikte.

Bancak toparlanma yeni dalganın baskısı altında. Bu nedenle politika zorlukları sürüyor. Aynı anda gelen aşı haberleri ile tünelin sonundan ışığın göründüğü söylenebilir" yorumu yapıldı.

Kovid-19'da yeni dalganın Euro Bölgesi ekonomisi için ciddi bir risk olduğunun altını çizen IMF, artan enfeksiyon oranları ile yeniden hayata geçirilen karantina tedbirlerinin güveni ve hareketliliği azalttığını kaydetti.

ECB'nin adım sinyali memnuniyet verici

Değerlendirmede ekonomik görünümü konusunda büyük ölçekli belirsizlik olduğu ifade edilirken 2021 yılı başı için risklerin genel olarak aşağı yönlü olduğu, aşı haberlerinin ise yukarı yönlü potansiyeli taşıdığı kaydedildi.

IMF, Euro Bölgesi'nde ekonomik görünümün kayda değer oranda yeni bozulma göstermesi halinde daha büyük mali desteklerin gerekeceğini de ifade etti. para politikası güçlü olmakla birlikte ek desteklere ihtiyaç duyulmasının muhtemel olduğu yorumunda bulunuldu.

Uluslararası Para Fonu, ECB'nin Aralık ayında araçların yeniden ayarlanması yoluyla atılacak ek teşvik adımlarına ilişkin sinyallerin memnuniyetle karşılandığı bilgisi de verdi.

ECB faiz indirimini de değerlendirmeli

Raporda öte yandan ECB'nin ortalama enflasyon hedeflemesine geçmeyi ele alması gerektiği yorumu yapılırken, bankanın tahvil alımlarında artış ile birlikte faiz indirimini de değerlendirmesi gerektiği savunuldu.

IMF öte yandan Polonya ve Macaristan'ın itirazları nedeniyle AB'nin yeni teşvik fonunun hayata geçmesinin ertelenmesi halinde Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın hasar alabileceği uyarısı yaptı.

Fed, 4 borçlanma programını 3 ay uzattı

Lagarde: Parada dijitalleşme eğilimi hızlandı

Avrupa bankalarını batık kredilerden kurtarma planları hazır

ECB'den mesaj: Faiz oranları düşük kalacak