BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankalarını batık kredilerden kurtarma planları hazır----

Avrupa bankalarını batık kredilerden kurtarma planları hazır

Avrupa bankalarını batık kredilerden kurtarma planları hazır
30 Kasım 2020 - 16:07 www.finansgundem.com

Brüksel, yaklaşan batık kredi dalgasında Avrupa bankalarına yardım etmeye hazırlanıyor. Kurumsal kredilerde görülmesi beklenen ödeme güçlükleri için önlem seçenekleri masaya yatırılacak

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brüksel’de kurumsal kredilerde batık dalgası beklentisi yükseldi. Avrupa Birliği, Avrupa bankalarının batık kredilerle baş etmesini kolaylaştırmak için bazı çözüm önerileri sunmayı planlıyor. Aralık ayında yayınlanması beklenen bir Avrupa Komisyonu raporunda, batık kredilerin alım ve satımı için ikincil piyasaları canlandırmak ve Avrupa Birliği içerisinde, zor durumda kalan banka ağı oluşturmak gibi çözüm önerileri tartışılacak. Rapor aynı zamanda, zorluk içindeki varlıklar için banka sermaye rejimindeki anomalileri düzeltmek için yöntemleri araştıracak.

Önümüzdeki yıl ulusal iş destek programlarının süresi dolduğunda, Avrupa bir batık kredi dalgasıyla karşı karşıya kalacak. Brüksel yetkilileri, komisyonun üzerinden on yıldan fazla geçmiş olan son finansal krizde yapılan hataları tekrarlamak istemediğini söyledi. O dönemde, batık krediler nedeniyle güç duruma düşen bankaların kredi verme gücünü geliştirmek ve ekonomiyi canlandırabilmek için yeterince hızlı önlem alınamamıştı.

Komisyondan yapılan açıklamada, “en son, finansal krizden ders çıkararak, pandeminin etkileriyle savaşabilmek için, bankaların batık kredi risklerine bilançolarında yer vermek oldukça önemli” dendi. Açıklamanın devamında, “orta vadede batık kredilerin artışını önlemek için daha ileri yapısal önlemler gerekebilir” dendi.

Avrupa Komisyonu raporu henüz tamamlanmadı ve önümüzdeki ayın ortalarında yayınlanması bekleniyor. Rapor, Avrupa Birliği Finans Hizmetlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Mairead McGuinness önderliğinde hazırlanıyor. Odak noktasının yoğunlaştığı alanlardan bir tanesi batık kredilerin alım ve satımı için özel piyasalar. Yetkililer bu yolla bankaların batık kredilerden kurtulabileceğini ve bilançolarını dengede tutabileceğini düşünüyor. Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) yatırımcıların batık kredileri analiz etmesi için veri örnekleri sundu ancak bunlar fazlaca kullanılmıyor ve yetkililer, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) uzun süredir savunduğu gibi, yatırımcıların bilgi sahibi olmasını istiyor.

Üzerinde düşünülen fikirler arasında, veri örneklerini zorunlu hale getirmek ya da Avrupa bölgesi için merkezi bir veri merkezi oluşturmak yer alıyor.

Brüksel aynı zamanda, standart Banka modellerinde batık kredilere atfedilen risk ağırlıklarındaki tutarsızlıkları da düzenlemek istiyor.

Financial Times’ın haberine göre, risk ağırlıkları, varlıkların alınmasına ya da satılmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Brüksel, ulusal batık kredi ve borç yapılandırma rejimlerindeki en iyi pratikleri tartışacak.

Avrupa Birliği Komisyonu ulusal varlık yönetimi şirketlerinden oluşan bir ağ fikrini gündeme getirse de, ECB’den Andrea Enria’nın Avrupa genelinde bir sorunlu banka fikri Brüksel’de ilgi gördü. Sorunlu bankalar 2008 finansal krizinin ardından İspanya ve İrlanda bankalarını toparlamak için kullanılmıştı. Ancak avukatlar, bunların bazı durumlarda, tahvil sahiplerinin bir bankanın kurtarılmasından önce ortadan kalkması gerekliliği gibi yakın zamanda yürürlüğe giren kuralları tetikleyebileceği konusunda endişeli. 

Enria, Ekim ayında yaptığı uyarıda, “sert ancak makul bir senaryoda, euro bölgesinde batık krediler 1,4 trilyon euroya ulaşabilir. Bu da 2008 finansal krizi ve 2011 Avrupa Birliği borç krizinin seviyelerinden oldukça yüksek” dedi.

Peterson Institute for International Economics Araştırmacısı Nicolas Véron, önümüzdeki yıl batık kredilerde yükseliş olacağı yönünde makul bir senaryo olsa da, önceden kesin bir değerlendirme yapmanın güç olduğunu söyledi. 

Véron, “elbette bu noktada ikincil piyasalarda sorunlu varlıkların iyi performans göstermiyor olmasıyla ilgili endişeler var ve yeterince alıcı bulunmuyor” dedi. Açıklamasının devamında, “piyasalar hiçbir şekilde durgun ya da bitik değil ancak isteğe bağlı bir kamusal platform oluşursa bu yardımcı olabilir” ifadesini kullandı.

Euro Bölgesi’nin maliye bakanları, Pazartesi günü bölgenin bankacılık sektörüne yönelik bir anlaşmaya varmaya çalışacak ve banka iflas fonunda uzun süredir beklenen desteğin erkenden uygulanmasını sağlayacak.

Geçtiğimiz yıl en büyük 121 Euro Bölgesi bankasında, batık kredilerin toplamı altı yıl öncesine kıyasla %50 azaldı ve 506 milyar euro seviyesine gerileyerek tüm kredilerinin %3,2’sini oluşturdu.

Ancak Yunan bankalarının batık kredi oranı halen %30’un üzerinde. ECB geçtiğimiz hafta yaptığı uyarıda, “pandemi sonrasında gerçekleşecek ekonomik zorluklar 2020’nin son kısmında ve 2021’in başında bankaların varlık kaliteleri üzerinde etkili olmaya devam edecek” dedi.

Lagarde: Parada dijitalleşme eğilimi hızlandı

 

ECB'den mesaj: Faiz oranları düşük kalacak

 

Tehlike alarmı bankaların ardından teknoloji için çalıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)