İhlaszedeler dikkat!

İhlas Finans, 800 milyon dolarlık borcu mudilerine yeni kurduğu 350 bin lira sermayeli şirketle ödeyecek

66 bin mudisine borçlu olan İhlas Finans, mudilere, alacağın temliki, sulh, ibra ve fergat sözleşmesi imzalatmaya başladı. Sözleşmenin 4. maddesiyle, mudilerin geri dönüşü olmaksızın sorumluları temize çıkarması sağlanıyor.

Tasfiye halindeki İhlas Finans’ın, yaklaşık 800 milyon dolar borcu olan 66 bin mudisine borçlarını ödemek için, 350 bin lira sermayeli bir şirket aracılığıyla “Alacağın Temliki, Sulh, İbra ve Feragat Sözleşmesi” imzalatmaya başladığı ortaya çıktı.

İhlas Finans’ın mudilerini imzalamaya yönlendirdiği sözleşmede İhlas Finans yerine borçları ödeyecek olan “Kamacı Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama ve Ticaret AŞ” “temlik alan” olarak geçiyor. Temlik almak, “mülkiyeti bir bedel karşılığında başka birinden alan” anlamında kullanılıyor.

Sözleşmede mudiler “toplam kâr ve zarara katılım akdi ve/veya cari hesap sahibi” kişiler açıklamasıyla “muhatap”, tasfiye halindeki İhlas Finans “Kurum”, İhlas Finans’ın çalışanları ve yöneticileri ile doğrudan veya dolaylı irtibatlı kişiler de “ilgililer” olarak tanımlanıyor.

İhlas Finans’ın mudilerine imzalatmaya çalıştığı Feragat Sözleşmesi’nin 4.1. maddesiyle mudilerin kurumdaki maddi birikimleri Kamacı Dayanıklı Tüketim’e “temlik ediliyor”.

Sözleşmenin 4.4. maddesindeki “Muhatap, işbu sözleşmenin imzalanmasıyla, sonuçları itibarıyla hukuki ve cezai yönden şahsi hakları kapsar şekilde, asıl alacak, ücreti vekâlet, faiz, munzam zarar ve sair alacaklar da dahil olmak üzere, gerek ‘şikâyet’, gerek ‘ceza davaları’, gerek ‘hukuk davaları’ ve gerekse ‘icra takibi’ yönünden ‘kurum’ ve ‘ilgilileri’ en geniş anlamda gayri kabili rücu ibra eder” hükmüyle, mudilerin geri dönüşü olmaksızın sorumluları temize çıkarması sağlanıyor.

Sözleşmenin 4.5. maddesinde “Ödemelerden birinin gününde yapılmaması bakiye ödemeleri muaccel kılmaz. Ancak ardışık altı taksitin gününde ödenmemesi halinde, takip eden altı aylık ödeme muacceliyet kesp edecektir” denilerek mudilere düzenli ödeme yapılmaması için açık kapı bırakılıyor.

Ticaret Sicili Gazetesi’ne göre, İhlas Finans’ın mudilerini borçlarıyla birlikte devrettiği Kamacı Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama ve Ticaret AŞ’nin 350 bin TL’lik sermayesi yüzde 20’lik eşit paylar karşılığında Duran Erdoğan, Hüseyin Özışık, Tayfur Uzun, Abuzer Özkan ve Uğur Arman’a ait bulunuyor.

Murat Kışlalı/Cumhuriyet