Her yıl 15 bin bebek kalp hastalığıyla doğuyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi’nde Doğuştan Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası etkinliklerinde her yıl yaklaşık 15 bin bebeğin kalp hastalığı ile doğduğu belirtildi.


Etkinliğin açılış konuşmasında Prof. Dr. Dolunay Gürses, “Doğumsal Kalp Hastalıkları doğumsal anomaliler içerisinde en yaygın görülen hastalıklardır. Tüm canlı doğumların %1’ini oluşturur. Ülkemizde her yıl 1,5 milyon canlı doğum olduğunu düşünürsek her yıl yaklaşık 15 bin bebek doğumsal kalp hastalığı ile doğmaktadır. En yaygın görülen doğumsal kalp hastalıkları deliklerdir. Bu hastalıkların büyük çoğunluğu erken teşhis ve zamanında müdahale ile kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Erken tanı bebek doğunca yapılan fizik bakı ve pulse oksimetre taramalarıyla yapılabileceği gibi, anne karnında gebeliğin 18-22. haftaları arasında yapılan fetal ekokardiyografi ile de koyulabilir” dedi.

'Bebek emerken yoruluyorsa dikkat edin'

Şikayetlere göre uzmanlara danışılması gerektiğini söyleyen Dr. Gürses, “Bir bebekte emme sorunu, emerken yorulma, terleme, özellikle ağız çevresinde ve dudaklarda morarma, hızlı nefes alıp verme, sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, kilo alma, duraklama ve büyüme geriliği varsa doğumsal kalp hastalıkları açısından uyanık olunmalı ve ayrıntılı değerlendirme için anne ve babaların çocuk kardiyoloji merkezlerine başvurmaları gereklidir” ifadelerini kullandı.

Dekan Prof. Dr. Melek Bor Küçükatay ve Başhekim Prof. Dr. Selçuk Yüksel, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Türkiye'de geçen yıl 1 milyon 47 bin 975 bebek dünyaya geldi

 

Gebelikte yapay tatlandırıcılı diyet bebekte obeziteyi tetikliyor

 

Kovid-19, gebeliğin son döneminde bebekler için daha ölümcül