Fransa Meclis Başkanı Ferrand'a 'yasa dışı çıkar sağlama' soruşturması

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a en yakın isimlerden Ulusal Meclis Başkanı Richard Ferrand hakkında soruşturma açıldı.

Fransız protokolünün dört numaralı ismi, çarşamba sabahı savcılar tarafından 12 saat boyunca dinlendi. Fransa siyasetinde deprem etkisi yaratan soruşturma, meclis başkanının 2011'de eşine "yasa dışı çıkar sağladığı" iddialarının ardından başlatıldı.

Muhalefet deneyimli politikacının istifasını isterken, Ferrand sorgulanmasının hiçbir şey ifade etmediğini ve yargı kararını verene dek masumiyet karinesinden faydalandığını belirterek görevinden istifa etmeyeceğini açıkladı.

Ferrand eşine gerçekten "yasa dışı çıkar" sağladı mı?

Meclis Başkanı hakkında açılan soruşturma 2011 yılına uzanıyor. O dönem, sağlık sigortası federasyonu Mutuelles de Bretagne'ın yönetim kurulu başkanlığını yürüten Ferrand'ın, bu sırada eşinin resmi olarak henüz kurmadığı emlak şirketine bir sağlık merkezi açılması amacıyla ofis kiralanmasını sağladığı iddia ediliyor. Tartışmalı sözleşmenin politikacının eşinin düşük faizli bir banka kredisinden faydalanmasını ve kiralanan ofisin sahibi olmasını sağladığı belirtiliyor.

2011'de imzalanan söz konusu kira sözleşmesine göre Mutuelles de Bretagne'ın yönetim kurulu Ferrand'ın eşine aylık 3 bin 600 euro karşılığında ofisin kiralanmasını oylayarak kabul ediyor. Oysa iddialarda toplam dokuz kurul üyesinden sadece üçünün kiracının kimliğinden haberdar olduğu belirtiliyor.

Fransa'nın eski meclis başkanı özel partilerin masrafını devlete ödetmiş
Fransa'da yeni tartışma 'derin devlet': Kavramın çıkış yeri Türkiye mi?
Fransa yolsuzlukla suçlanan eski Rus bakanı ülkesine iade etti
Cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulundan destek mesajı
Emmanuel Macron ve hükümet kanadında meclis başkanına "şimdilik" tam destek veriliyor. Hükümet sözcüsü Sibeth Ndiaye, cumhurbaşkanının Ferrand'a güveninin 'tam' olduğunu ve örnek bir siyasi kariyere sahip Ferrand'ın görevinde uzun süre daha kalacağını belirtti.

İddiaların arkasındaki Anticor derneği ve kimi muhalif milletvekilleri ise Richard Ferrand'ın masumiyet karinesinden faydalanmasına rağmen istifa etmesi gerektiği kanısında. Zira Emmanuel Macron'un cumhurbaşkanlığı görevine gelmesinin hemen ardından geçirdiği ilk yasanın kamu hayatının daha etik kılınması üzerine olduğuna dikkat çekiliyor.

Geçtiğimiz temmuzda Ekolojik Geçiş Bakanı François de Rugy devletin kasasından lüks davetler verdiği yönündeki iddialar üzerine istifa etmişti. 'Istakoz skandalı' olarak da adlandırılan iddialar konusunda eski bakan suç duyurusunda bulunmuştu.