Finansbank'ın satışı ertelenecek mi?

Finansbank’ı satmak isteyen sermayedar NBG’nin Katarlı QNB ile yaptığı pazarlık sonuçsuz mu kaldı?

Finansbank’ın sahibi Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG), sermaye açığının bir bölümünü bankanın satışından karşılayacağını açıklayarak alıcılarla görüşmelere başlamıştı.

Milliyet'in haberime göre, alıcılar arasında ilk sırada yer alan talipli ise Katarlı Qatar National Bank (QNB). Bankacılık sektörü kulislerinde konuşulan bilgilere göre Finansbank’ın tüm hisseleri için Yunanistan’da iki grup arasında yürütülen görüşmeler geçen hafta bir sonuca bağlanmadan bitti.

Katarlılar NBG’nin Finasbank için açıkladığı defter değeri 3.4 milyon euro’yu yüksek bulurken, alıcı olarak Yunanlılar’a kesin bir yanıt da vermedi. Katarlılar’ın, Türkiye’de kurulacak olan yeni AKP hükümetinin açıklayacağı ekonomik programı görme niyetinde oldukları belirtiliyor.

Yunanlı NBG’nin ise Katarlılar’ın en az iki ayı ifade eden bu beklemeye süresini dikkate almadan diğer talepliler ile görüşmelere başlaması bekleniyor.

NBG, Finansbank’ın satışını çok uzatmadan ay sonuna kadar gerçekleştirme niyetinde olduğunu açıklamıştı.

Fed fırtınası...

Banka için Katarlılar dışında yine Ortadoğu’dan bir alıcının (Lübnanlı) ve Fransız bir grubun talepli olduğu yönünde söylentiler bankacılık sektöründe ifade edilmişti.

Ancak bugün ise sektör kulislerinde ABD’nin faiz artırımı politikasına geçmesi nedeniyle Finansbank için NBG masasında hiç bir taliplinin bulunmadığı konuşuluyor.

Amerikan Merkez Bankası FED’in aralık ayında faiz yükseltmeye başlamasından sonra hiç bir şirketin kasasından 3.4 milyar euro nakit para çıkarıp bir satın almada bulunmayacağını ifade eden sektör profesyonelleri, NBG’nin kısa sürede alıcı bulmasının önündeki diğer önemli engelin de Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasal ve ekonomik konjonktür olduğunu belirttiler.

Alıcıların Finansbank için NBG masasından uzak durduğunu belirten bankacılık profesyonelleri şöyle konuştu:

‘Yeni hikaye ne?’

“Uluslararası piyasada Fed’in faiz artırımı öncesinde artan ciddi endişeler var. Kimse böyle bir ortamda nakit 3.4 milyar euro nakit çıkışında bulunmaz. Alıcılar Türkiye’nin 1 Kasım seçimlerinden sonraki durumu da ciddi engel olarak değerlendiriyorlar. Türkiye’de 13 yıldır aynı hükümet var. Türkiye’nin yeni hikayesi ne bilinmiyor. AKP’nin 13 yıllık iktidarında büyüme sıcak para ve inşaat sektörüyle gerçekleştirildi. Fed’in faiz artırmasıyla sıcak para kapısı kapanıyor. İnşaat sektörü üzerinden büyüme ne kadar devam edecek? Ekonomik büyüme nasıl olacak? Bu belli olmadan kimse Türkiye’de bir satın almada bulunmaz.”