Emlak piyasasının ateşini körükleyecek fiyat artışı

Küresel kereste fiyatlarında tedarik krizi ve istihdam sıkıntısı nedeniyle görülen artış konut maliyetlerini yükseltebilir. İnşaat sektörü hammadde fiyatlarındaki artıştan dolayı endişeli

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnşaat sektörünü ve emlak piyasasını yakından ilgilendiren kereste fiyatları bu yıl bir kez daha yükselişe geçti. Fiyatlardaki artış normal şartlarda sektörde mevsimsel bir durgunluk beklenmesine rağmen gerçekleşti.

Bloomberg International’ın haberine göre kereste fiyatları tedarik sıkıntısı ve konut inşaatlarındaki artış nedeniyle ortaya çıktı. Kereste üretim bölgesi Batı Kanada’daki fiyat artışı çıktı ürünlerinin azalmasından ve ABD’nin güneyinde görülen istihdam sıkıntısından kaynaklandığını belirtiyor. ABD’de önümüzdeki aydan itibaren sıradan bir Kanada odununa iki kat vergi ödenecek olması da ABD’deki maliyetleri olumsuz etkiliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, fiyatlardaki artış ev sahibi olmak isteyenlerin uzun bir süre yüksek fiyatlarla karşılaşacaklarının sinyalini veriyor. Salı günü itibariyle, ABD’de kereste vadeli kontratları Chicago'daki 1.000 kereste ölçü birimi başına 735,70 dolar civarında işlem gördü ve salgın öncesi beş yıllık ortalama olan 356 doların iki katından fazla seviyeye ulaştı.

Kereste fiyatlarının volatilitesi pandeminin başlangıcından bu yana oldukça yüksek. Kovid-19 sürecinde emlak piyasasının patlamasıyla birlikte kereste fiyatları rekor seviyeye ulaşmıştı. Ancak yükselen talep karşısında kereste fabrikalarının üretimi artırması ve yüksek fiyatların perakende talebini sınırlaması sebebiyle fiyatlarda yakın zamana kadar düşüş gözlemlenmişti.

Ev yapımında kullanılan yumuşak ağaç kerestesinin önemli bir üreticisi olan Kanada eyaleti Britanya Kolumbiyası’nda günlük maliyetlerde yükseliş gözlemleniyor. Kanada’daki birkaç kereste fabrikası, maliyetlerin satış fiyatlarını aştığı gerekçesiyle üretimi kısıtladı.

Britanya Kolumbiyası'ndaki kütüklerin maliyeti (kerestenin hammaddesi) piyasadaki kütük oranına göre hükümet tarafından belirleniyor. Hükümet kereste vadeli işlemlerinde her çeyreği gecikmeli olarak ayarlar. Bu ayın başlarında, oranların bir kısmı bir yıl öncesine göre dört kat artarak daha eski ve daha yüksek vadeli işlem fiyatlarına bağlı kalmıştı. Öte yandan, kereste fabrikaları ise bu seviyelerden düşen kereste fiyatlarını alıyordu.

Bu arada, Chicago borsasından RCM Alternatives Analisti Brian Leonard'a göre, Kuzey Amerika'nın kerestesinin büyük bir kısmının üretildiği ABD'nin güneyinde, istihdam sorunları da fabrikaları rahatsız ediyor.

Leoonard, tedarik zinciri krizi nedeniyle fiyatların 2022’nin ilk çeyreğinde de yükselişini sürdürmesini bekliyor. Bu ev almak isteyenler için kötü bir haber.

ABD Ulusal Ev Üreticileri Birliği İcra Kurulu Başkanı Jerr Howard, “Vadeli işlem fiyatlarının tekrar yukarı çıktığını görüyoruz ve bu şüphesiz perakende kereste inşaat şirketlerinin satın alma maliyetlerinin yükseleceği anlamına gelecek” ifadelerine yer verdi.

Lobi örgütüne göre, bu yılın başlarındaki fiyat artışı ABD'de ortalama bir evinin fiyatına 40 bin dolar kadar maliyet ekledi ve bazı inşaat şirketlerini inşaat yapmayı durdurmak zorunda kaldı.

Yine de talebi azaltabilecek ve fiyatların daha da artmasını önleyebilecek faktörler bulunuyor. Kereste ticareti stratejilerinde uzmanlaşan Westline Capital Strategies'in CEO’su Greg Kuta, faiz oranlarının yükselme olasılığının büyük bir ihtimal olduğunu, ev fiyatlarının ve enflasyonun tırmandığını söyledi.

Kuta, "Organik, yayılma etkisiyle oluşan talep potansiyeli hala var, ancak bunun konut inşaatçılarını geçen yılki gibi şaşırtacağını sanmıyorum" dedi.

Fahiş kira dönemi ne kadar sürecek?

 

Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri sigortalanacak

 

Kredi hızında artış, en büyük katkı mevduattan